Kaukolämpöalalta iso ilmastoteko

Kaukolämmön tuloveden lämpötilaa lasketaan

Energiateollisuus ry on uusinut ohjettaan ”Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet” (Julkaisu K1/2021). Ohjeen mukaan kaukolämmön tuloveden lämpötilaa tullaan laskemaan 115 celsiusasteen lämpötilasta 90 celsiusasteeseen.

Kaukolämpöverkkojen mitoituslämpötilojen lasku 90 asteeseen luo huomattavasti energiatehokkaamman kaukolämpöjärjestelmän ja nopeamman siirtymän kohti päästöttömyyttä. Matalampi lämpötilataso tehostaa erilaisten polttoon perustumattomien ja hajautettujen tuotantomuotojen hyödyntämistä kaukolämmössä.

Tampereen Sähkölaitos toteuttaa alan muiden yhtiöiden mukana valtavaa muutosta, jonka tavoitteena on tarjota asiakkaille hiilineutraalia kaukolämpöä luotettavasti ja edullisesti vuoteen 2030 mennessä. Samalla koko järjestelmän tehokkuutta ja joustavuutta parannetaan. Kaukolämpöveden lämpötilan lasku on yksi iso ja konkreettinen askel kohti seuraavan sukupolven puhdasta ja älykästä kaukolämpöjärjestelmää.

 

Uuden sukupolven kaukolämpöjärjestelmä perustuu matalampiin lämpötilatasoihin. Muutoksella saadaan käyttöön useita edullisia ja uusia tuotantomuotoja, laajempi toiminta-alue, parannetaan energiatehokkuutta ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä.

Mitä muutos tarkoittaa asiakkaidemme kaukolämmityslaitteistoille?

  • Lämpötilan muutos ei aiheuta muutoksia asiakkaidemme nykyisiin lämmönjakokeskuksiin kiinteistöjen teknisissä tiloissa.
  • Keskus kannattaa vaihtaa uudentyyppiseen sitä mukaa, kun sen uusiminen on ajankohtaista
  • Uudiskohteissa muutos voidaan ottaa heti huomioon
  • Kaikki tulevat lämmönjakokeskukset toimitetaan jatkossa uusilla mitoitusarvoilla
  • Ammattilaiset, kuten suunnittelijat, laitetoimittajat, lämpöurakoitsijat ja lämpöyhtiöt huolehtivat, että laitteita ei toimiteta vanhoilla tai väärillä mitoitusarvoilla

Uuden lämmönjakokeskuksen mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon olemassa oleva lähtötieto lämmön mittausdatan perusteella (tuntitehot, kaukolämmön käyttö), nykyisen lämmitysjärjestelmän tilanne (huonelämpötilat, lämmitysjärjestelmän toimintalämpötilat, patterien mahdollinen ylimitoitus) sekä rakennuksessa tehdyt energiatehokkuustoimet. Näin vältytään investoinnilta turhan suureen ja mahdollisesti huonosti toimivaan lämmönjakokeskukseen, saavutetaan energiansäästöä ja parannetaan asumisolosuhteita. 

Usein samanaikaisesti laitteistouusinnan kanssa kiinteistössä kannattaa selvittää myös mahdollisuudet energian säästöön muilla toimenpiteillä (patteriverkon perussäätö, ikkunoiden tiivistykset jne.)

 

Valtion tukea saatavissa

Ympäristöministeriön valmistelema asetus avustuksista asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosina 2022 ja 2023 hyväksyttiin 25.8.2022. Lue lisää Ympäristöministeriön sivuilta

 

Milloin uutta ohjetta aletaan soveltamaan

Muuttuneita määräyksiä ja ohjeita voidaan soveltaa välittömästi, mutta viimeistään 1.2.2022 jälkeen käynnistyvissä uusissa suunnittelukohteissa ja 1.5.2022 jälkeen tapahtuvissa lämmönjakokeskusten toimituksissa. Myös edellisten määräysten (K1/2020) mukaisia lämmönjakokeskuksia voi toimittaa poikkeustapauksissa, joista sovitaan erikseen paikallisen lämmönmyyjän kanssa.

Tarkempaa tietoa lämpötilan muutoksesta löytyy Energiateollisuuden sivuilta.

Motivan sivuilta löydät hyvää tietoa siitä, miten lämmönjakokeskuksen uusinta kannattaa tehdä suunnitelmallisesti.

 

Kaipaatko lisätietoa?

Lisätietoa muutoksesta antaa tarvittaessa asiakaslaitepäällikkömme Pasi Manner, etunimi.sukunimi@sahkolaitos.fi.

Tulevaisuuden kaukolämpöjärjestelmä on ketterä alusta, jossa hyödynnetään monenlaisia energialähteitä