Toimintavarma kaasu

Kaasu on ympäristöystävällisin fossiilinen polttoaine. Se on väritöntä, hajutonta ja myrkytöntä luonnonkaasua. Turvallisuussyistä kaasu hajustetaan. Kaasussa ei ole rikkiä eikä raskasmetalleja eikä sen poltossa synny hiukkaspäästöjä eikä tuhkaa.

Kaasu sopii myös erinomaisesti liikennepolttoaineeksi. Kaasukäyttöiset ajoneuvot tuottavat vähemmän pakokaasupäästöjä, melua ja hajua kuin perinteiset ajoneuvot.

Kaasun kokonaishinta muodostuu siirtohinnasta ja energian myyntihinnasta vastaavasti kuin sähkötuotteissa.

Seuraa kaasun kulutusta Sähkis-palvelussa

Tutustu Sähkis-palveluumme, jossa voit seurata myös kaasun kulutustietoja. Lue lisää ja kirjaudu Sähkiksen sivuilla.

Maailmanpoliittisen tilanteen vaikutus kaasun toimituksiin Venäjältä

Maailmanpoliittinen tilanne on nyt hyvin epävakaa ja maakaasun toimitukset Venäjältä ovat mahdollisesti uhattuina. Tällä hetkellä saamme kaasua normaalisti, mutta Venäjä on keskeyttänyt kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan 27.4.2022 lähtien, koska maat eivät suostuneet maksamaan kaasusta ruplina. Suomen valtion kanta on myös, että maakaasusta ei tulla maksamaan Venäjän edellyttämällä maksutavalla ruplina. Lisäksi Suomen ennakoidaan hakevan Nato-jäsenyyttä touko-kuun aikana, jolloin Venäjä voi reagoida esimerkiksi katkaisemalla kaasuntoimitukset Suomeen.

Suomeen tulee kaasua myös Virosta Balticconnector-kaasuputken kautta. Sen osuus Suomen kaasusta on ollut noin neljännes, mutta kapasiteettia on enempäänkin. Viron putkiyhteyden kautta Suomi voi hyödyntää Latviassa olevaa kaasuvarastoa sekä Liettuassa olevaa nesteytetyn kaasun LNG-terminaalia. Mikäli kaasunjakelussa tapahtuu Euroopan tasolla muutoksia, liittyy myös Viron kautta tulevan maakaasun saantiin epävarmuutta.

Tampereen Sähkölaitoksella ei ole vaikutusmahdollisuuksia Venäjän, Euroopan, eikä edes Suomen poliittisiin päätöksiin. 

Jos maakaasun saanti vähenee ja loppuu, kaasun käyttäjän on syytä siirtyä vaihtoehtoisiin polttoaineisiin tai korvaavaan menettelyyn. Pääosa kaasun käytöstä on kohteissa, joissa käyttäjän vaihtoehtoinen polttoaine on kevyttä tai raskasta polttoöljyä. Eräissä käyttökohteissa korvaava polttoaine on nestekaasu. 

Lue alta toimintaohjeita tilanteeseen, jos kaasuntoimitus keskeytyy sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.