Kaasuverkostomme on 50 kilometriä pitkä ja lähes sata sen varrella sijaitsevaa kiinteistöä on valinnut lämmitysenergiakseen kaasun. Erityisesti prosessiteollisuudelle kaasu on loistava vaihtoehto, mutta se sopii myös

  • liikekiinteistöille
  • asunto-osakeyhtiöille
  • leipomoille ja ravintoloille.

Kaasumme tulee asiakkaillemme Virosta Balticconnector-putkea pitkin. Viron yhteys helpottaa huoltovarmuutta, ja sitä täydentävät LNG-terminaalit

Mitä on LNG?

LNG (liquefied natural gas) on nesteytettyä maakaasua. Nesteyttäminen pienentää kaasun tilavuutta ja mahdollistaa kaasun joustavan kuljettamisen ja varastoinnin maalla ja merellä.

LNG on koostumukseltaan kirkasta, väritöntä ja myrkytöntä nestettä. Nesteytys pienentää kaasun tilavuutta 600-kertaisesti helpottaen kaasun varastointia ja mahdollistaen sen kuljetuksen kaasuverkoston ulkopuolisiin kohteisiin.

Normaalissa ilmanpaineessa maakaasu pysyy nesteenä, jos sen lämpötila on alle -163 °C. Tämän vuoksi sen kuljettamiseen tarvitaan usein erikoisrakenteinen, hyvin lämpöeristetty säiliöalus. Käyttökohteissa LNG höyrystetään kaasuksi. Yksi tonni LNG:tä vastaa 1 370 m³ maakaasua.

LNG:n suurimmat tuottajamaat maailmalla ovat muun muassa Malesia, Qatar ja Australia. Norja on Euroopan suurin kaasuntuottaja, jonka  kaasunviennistä noin viisi prosenttia on LNG:tä

Ammattilaiset auttavat

Kiinteistönne liittyminen kaasuverkkoon onnistuu sujuvasti yhdessä asiantuntijoidemme kanssa. He arvioivat kaasun tarpeen ja suunnittelevat järjestelmän koon.

Katso, onko kiinteistönne kaasuverkkomme alueella

Usein kysyttyä kaasusta

Mitä tapahtuu nyt, kun Nordstream 1 ja 2 -putket eivät ole käytössä

Suurin osa Suomeen tulevasta kaasusta voidaan tuoda Virosta Baltic Connectorin kautta. Jo nyt yli puolet kaasusta tulee sitä kautta ja kapasiteetti riittää tarvittaessa koko Suomen tarvitsemalle määrälle. Viroon, Latviaan ja Suomeen tuodaan myös meriteitse LNG:tä, eli nesteytettyä kaasua.

Tampereen Energian oma lämmöntuotanto on turvattu, sillä maakaasun osuutta energiantuotannostamme on laskettu suunnitelmallisesti jo yli 10 vuoden ajan. Maakaasun osuus energiantuotannostamme on noin 20 % ja sitä voidaan korvata sekä öljyllä että uusiutuvilla polttoaineilla.

Varastoiko Tampereen Energia asiakkailleen kaasua?

Emme varastoi kaasua. Pyrimme varmistamaan asiakkaillemme lämmöntuotannon jatkumisen katkotta, mutta meillä ei ole varsinaista kriisitilanteen tuotetta teollisuuden käyttöön.

Maakaasua käyttävien energiatoimijoiden lakisääteiseen riskienhallintaan kuuluu vaihtoehtoisen polttoaineen velvoitevarastointi. Kaasun saatavuuden heikkenemiseen varaudutaan ensisijaisesti öljyn riittävien varastotasojen varmistamisella.

Pitääkö yrityksen itse varastoida kaasua?

Markkinat ovat avoimet, eli asiakas voi ostaa kaasua valitsemaltaan toimijalta. Asiakas voi selvittää, sopiiko omiin laitteisiin esimerkiksi öljy, jos poltinta vaihtaa. Myös propaani tai nestekaasu voi toimia varapolttoaineena, jos tarvitaan höyryä. Isoon käyttöön myös LNG-säiliö on yksi mahdollisuus. Tämä vaatii kuitenkin luvat mm. Tukesilta, Pelastuslaitokselta ja ELY-keskukselta.

Kuuluuko oman yritykseni toiminta ”kriittisiin” eli mistä tiedän, saanko kaasua, jos kaikki eivät sitä saa?

Merkittävässä kaasun saatavuuteen vaikuttavassa häiriötilanteessa siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland Oy määräisi kaasuntoimittajat rajoittamaan kaasutoimituksia, mikäli ne eivät force majeure -syistä pystyisi hankkimaan yhtä paljon kaasua kuin asiakkaille tulisi toimittaa.

Lähtökohta tällaisessakin tilanteessa on, että velvoitevarastointimaksua maksavien asiakkaiden, eli kotitalouksien, lämmityskäyttäjien sekä liikennekäytön, kaasutoimitukset pyritään varmistamaan loppuun asti.

Jos valmiuslaki astuu voimaan, niin ensimmäisenä kaasun käyttöä rajoitetaan Tampereen Energialta, sen jälkeen teollisilta kuluttajilta ja viimeisenä kaasulla lämmittäviltä kiinteistöiltä.

Kriisitilanteessa Huoltovarmuuskeskus määrittelee leikkaus- ja jakelujärjestyksen.

Huoltovarmuuskeskus määrittelee kriittiset alat seuraavasti: https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/files/27f5a6e14f6293879eed4adddc3f8aad6e85e3aa/2014-12-01_suunnitelma_maakaasun_toimintavarmuudesta.pdf

Miten pitää toimia, jos kaasuntoimitus keskeytyisi?

Mikäli kiinteistössä on kaasuntoimituksen keskeytys, on yrityksen, taloyhtiön huollon, isännöitsijän ja asukkaiden syytä tehdä toimenpiteitä. Toimenpiteiden tarpeellisuus riippuu mm. kiinteistöstä, keskeytyksen kestosta ja ulkolämpötilasta.

Lue toimenpiteistä lisää

Mitä jos lopetan kaasun käytön ja siirryn tilapäisesti öljyyn? Voiko näin tehdä ja mitä kustannuksia siitä tulee?

Näin voi tehdä. Arvostamme, että siitä ilmoitetaan meille ennakkoon. Jos liittymä irtisanotaan (ilmoitus 1 kk ennen), purkukustannus on 1500 e. Jos liittymä jää ja vain kaasun käyttö loppuu, kustannus on siirron tehomaksun verran / kk.

Kaasun sopimusehdot

Saako Tampereen Energialta kiinteähintaista tuotetta tai suojauksia?

Tällä hetkellä Tampereen Energialta ei voi hankkia kiinteähintaista kaasua, eikä suojauksia kaasun hankinnalle.

Tutustu myös

Miten voimme auttaa?

Kaasun yhteydenottopyyntö

Kaasun yhteydenottopyyntö

Pakolliset kohdat on merkitty *-merkinnällä.

Kohteen osoite (pakollinen)
Olen kiinnostunut myös kaukojäähdytyksestä
Yhteystiedot(Pakollinen)
Yrityksen nimi (pakollinen)
Yhteyshenkilön osoite (pakollinen)(Pakollinen)
Puhelin
Sähköposti
Tampereen Energia käsittelee lomakkeella antamiasi henkilötietoja Tampereen Energian Yleisten tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Hanni Hirvonen

Asiakkuuspäällikkö, yritykset