Jäähdytyksen näkökulmasta Tampere on maantieteelliseltä sijainniltaan ihanteellinen

Tiiviisti rakennetun kaupungin keskusta-alueen välittömässä läheisyydessä on suuria syvänteitä, etenkin Näsijärven puolella.

Tampereella kaukojäähdytyksen ensisijainen jäähdytysenergian lähde on Näsinselän syvänne, josta viileää vettä pumpataan Kaupinojan järvijäähdytyslaitokselle. Kaupinojalta kylmäenergia pumpataan eteenpäin erillisessä kaukojäähdytysverkostossa keskustan asiakaskiinteistöille. Suurimman osan vuodesta syvänteen lämpötila pysyy riittävän alhaisena mahdollistaen vapaajäähdytyksen. Kesän aikana veden lämpötila kuitenkin nousee syvänteessäkin, jolloin kaukojäähdytysverkoston veden viilentämiseen käytetään myös jonkin verran sähköenergiaa. Kaukojäähdytyksen tuotannossa käytetään ainoastaan uusiutuvaa sähköä.

Jäähdytystä tuotetaan myös uusilla edistyksellisillä ratkaisuilla. Esimerkiksi Tampereen Kalevan maauimala toimii kesäisin pienenä kaukojäähdytyksen tuotantolaitoksena.

Kaukojäähdytyksen tuotanto on hiilineutraalia

Koska tamperelainen kaukojäähdytys tuotetaan valtaosin järviveden viileydellä, sen tuotanto on hiilineutraalia.

85% kaukojäähdytyksestä tuotetaan puhtaalla järvijäähdytyksellä. Kesän aikana veden lämpötila kuitenkin nousee, jolloin kaukojäähdytysverkoston veden viilentämiseen käytetään myös jonkin verran sähköenergiaa, keskimäärin noin 15 %.

Ympäristöystävällistä viileyttä myös sinne, mihin kaukojäähdytysverkkomme ei yllä

CHC-jäähdytysratkaisu on huomaamaton ja hiljainen

Kiinteistöön asennettavassa CHC-järjestelmässä (Combined Heating and Cooling) kiinteistön viilennys tehdään lämpöpumpulla. Kiinteistön viilennyksessä lämmenneen veden lämpöenergia on mahdollista siirtää kaukolämpöverkkoon sen sijaan, että lämpö päästettäisiin perinteiseen tapaan katolla olevien lauhduttimien kautta taivaalle. Kun lauhduttimia ei tarvita, voidaan kattopinta-ala hyödyntää vaikkapa aurinkopaneeleille, joista jäähdytysjärjestelmä saa tarvittavan sähkönsä

Sinun kannaltasi kiinteistökohtainen jäähdytysratkaisu tuo käyttöösi samat edut kuin kaukojäähdytyskin. Kummassakin tapauksessa nautit puhtaasta ja äänettömästä viilennyksestä

CHC-jäähdytys-asiakkaanamme saat jäähdytyskokonaisuuden palveluna.

Tampereen Energia investoi avaimet käteen -periaatteella lämpöpumpun, muun tuotantolaitteiston ja liittymän sekä ylläpitää ja valvoo järjestelmää. Asiakas maksaa kokonaisuudesta palvelumaksun.

Kiinteistöön asennettavassa CHC-järjestelmässä (Combined Heating and Cooling) kiinteistön viilennys tehdään lämpöpumpulla.  Kiinteistön viilennyksessä lämmenneen veden lämpöenergia on mahdollista siirtää kaukolämpöverkkoon sen sijaan, että lämpö päästettäisiin perinteiseen tapaan katolla olevien lauhduttimien kautta taivaalle. Kun lauhduttimia ei tarvita, voidaan kattopinta-ala hyödyntää vaikkapa aurinkopaneeleille, joista jäähdytysjärjestelmä saa tarvittavan sähkönsä.

Sinun kannaltasi kiinteistökohtainen jäähdytysratkaisu tuo käyttöösi samat edut kuin kaukojäähdytyskin.  Kummassakin tapauksessa nautit puhtaasta ja äänettömästä viilennyksestä

Hybridiratkaisussa jäähdytys tulee maaperästä

Maaviileä hybridi -ratkaisussamme kiinteistön jäähdytys toteutetaan maaviileällä, ja kiinteistön lämmitys hybridinä eli kaukolämmöllä ja maalämmöllä. Hybridiratkaisun toteuttaminen on suurta maalämpöjärjestelmää edullisempaa, ja myös käyttökustannukset ovat kilpailukykyiset. Hybridijärjestelmä hyödyntää joustavasti joko maalämpöä tai kaukolämpöä sen mukaan, mikä on kaukolämpöverkon tilanne ja sähkön hinta. Se siis valitsee kullakin hetkellä parhaimman tavan kiinteistön lämmittämiseen.

Huoletonta ja helppoa

Hybridiratkaisumme on helppo rakennusaikaisesti ja huoleton myös kiinteistön valmistumisen jälkeen. Me huolehdimme paitsi järjestelmän suunnittelusta, mitoittamisesta, rakentamisesta ja käyttöönotosta myös järjestelmän käytöstä ja ylläpidosta.  

Kun kohteeseen rakennetaan hybridijärjestelmä, rakennusaikainen lämmitys hoituu samalla kätevästi kaukolämmöllä.

Kysy lisää

Samu Lepistö

Myyntipäällikkö