Ota energiansäästö tavaksi

Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Siitä on hyötyä sinulle itsellesi ja koko yhteiskunnalle. On kysymys huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä sekä rahasta.

Energia on nyt erityisen arvokasta, ja se heijastuu laajasti kuluttajahintoihin. On arvioitu, että tehokkaalla säästämisellä yksittäinen kotitalous voisi nipistää noin 10-20 prosenttia käyttämästään energiasta. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan olla mukana yhteiskunnan yhteisissä säästötalkoissa.

Seuraa sähkönkulutustasi maksuttomassa Sähkis-palvelussamme

Omaan sähkönkulutukseen on hyvä tutustua ja tunnistaa omat huippukulutushetket. Kulutusseuranta auttaa sinua ymmärtämään, mihin ja milloin sähköä kuluu kotona. Tiedon perusteella voit tehdä tietoisia valintoja sekä varmistaa, että energiansäästötoimet todella tehoavat.

Sähkölaitoksen asiakkaana kodin energiankäyttöä ja energiansäästötoimien tehoa pääset seuraamaan maksuttomasta Sähkis-palvelusta. Sieltä voit seurata kulutuksia jopa tuntitasolle asti.

Kodin energiankäytöstä huomattava osa käytetään lämmitykseen

Kodin energiankäytöstä keskimäärin noin 2/3 kuluu tilojen lämmitykseen ja noin 15 % lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Loppu kodin energiankulutuksesta kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Niinpä lämmitykseen kohdistuvat säästötoimet vaikuttavat eniten kokonaisenergian säästöön.

Mieti, minkä tilojen lämmityksestä voitaisiin tinkiä. Autotallien, varastojen ja kellarihuoneiden lämpötilaa voidaan huoletta laskea. Asuinhuoneissakin lämpötila kannattaa säätää 20-21 asteeseen, makuuhuoneissa 18-20 asteeseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että yhden asteen vähentäminen huonelämpötilassa säästää viisi prosenttia energiankulutusta.

Huolehdi, että lattialämmitys ei ole liian lämpimällä. Lämmitys auttaa kylpyhuoneissa kosteuden poistoon, mutta sen lämpöä kannattaa säätää pienemmäksi. Kiinnitä huomiota myös eri huoneiden lattialämmityksen säätöihin.

Vähennä lämpimän käyttöveden kulutusta

Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin 15 prosenttia energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Jokainen voi aloittaa lämpimän veden säästämisen yksinkertaisilla konsteilla. Unohda vartin mittaiset suihkut, ja käytä enintään viisi minuuttia suihkutteluun. Sulje hana saippuoinnin ajaksi.  Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Suosi suihkua ammekylvyn sijaan. Hammaspesua ei kannata tehdä juoksevan veden alla.

Niin mukavia kuin ulkoporealtaat ovatkin, ne eivät energiansäästön kannalta ole parhaita. Sama koskee uima-altaita.

Lämminvesivaraajan termostaattiasetusta kannattaa pienentää, muttei alle 55 asteen. Veden lämpötilan asetusarvon säätäminen kesäkuukausiksi säästää energiaa.

Kiinnitä huomiota oikeaan saunomiseen ja kotitalouslaitteisiin

Sauno energiatehokkaasti ja ripeästi. Älä pidä sähkökiuasta kuumana turhaan ja laske kiukaan termostaatin lämpötilaa. Ilmanvaihtoventtiilin voi sulkea lämmittämisen ajaksi ja avata, kun aloitat saunomisen.

Kiukaan voi sulkea jo ennen saunomisen päättymistä, koska kiuas pysyy riittävän lämpimänä pitkään. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

Monissa omakotitaloissa ja rivitaloissa on koneellinen ilmanvaihto. Hyvä säästövinkki on ilmanvaihdon tehon oikeat säädöt. Varsinkin kun olet poissa pidempiä aikoja, ilmanvaihtoa on syytä säätää pienemmälle.

Astioiden pesussa kannattaa pestä vain täysiä astianpesukoneellisia. Sama koskee pyykinpesua. Astioiden esihuuhtelua ja käsinpesua juoksevan veden alla tulisi välttää.

Vaihda vanhat hehkulamput hyvälaatuisiin ja energiatehokkaisiin led-, tai energiansäästölamppuihin, joille luvataan paljon käyttötunteja. Sammuta valot tiloista, joissa ei oleskella.

Älä sijoita kylmälaitetta lämpöä tuottavan laitteen, vaikkapa lieden viereen. Huomioi ilmankiertotila, sillä liian tiivis sijoitus voi kaksinkertaistaa kylmälaitteen kulutuksen. Puhdista säännöllisesti jääkaapin tausta pölystä ja sulata pakastimesta turha jää. Paksu huurrekerros lisää sähkönkulutusta huomattavasti.

Jääkaapin ylitäyttö ja oven jatkuva avaaminen voivat lisätä sähkönkulutusta jopa puolella. Ruoka kannattaa laittaa jääkaappiin tai pakastimeen vasta jäähtyneenä.

Uunissa kannattaa valmistaa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen. Myös levyjen ja uunin jälkilämpö kannattaa hyödyntää; virran voi katkaista 10-15 minuuttia ennen kuin ruoka on valmista.