Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta

Sähkön myynti

Sähkön myynnin osuuden voit kilpailuttaa eri sähkönmyyjien välillä. Kilpailutukseen tarvittavia tietoja ovat käyttöpaikkatunnus, osoite, sähkönkäytön vuosiarvio ja pääsulakekoko. Valitsemasi sähkönmyyjä laskuttaa kuluttamasi sähköstä.

Sähkön verkkopalvelu

Suomi on jaettu alueisiin, joilla kullakin on vain yksi jakeluverkonhaltija. Tampereella sähkön reittiä kotiisi tai yritykseesi vaalii Tampereen Sähköverkko Oy. Asiakaskohtainen siirtohintasi riippuu käyttämästäsi siirtotuotteesta. Hinta sisältää mittalaitemaksun ja kattaa muita kiinteitä kustannuksia, kuten asiakaspalvelun, laskutuksen, sähköverkon ylläpidon ja kehittämisen. Maksat sähköverkkomme käytöstä osittain myös kulutuksesi mukaan: jos kulutat sähköä paljon, käytät verkkoamme enemmän ja maksat enemmän niin sanottua energiamaksua. Jos kulutat vähemmän, myös maksat verkostomme käytöstä vähemmän.

Sähköverot

Kaikki tämä vaatii veronsa. Sähkön hinnassa arvonlisävero lisätään perusmaksujen ja sähköverollisten energiamaksujen päälle. Sähkön valmistevero riippuu siitä, mihin veroluokkaan kuuluu. Huoltovarmuusmaksu on kaikille sähkönkäyttäjille sama. Huoltovarmuus perustuu lakiin huoltovarmuuden turvaamisesta poikkeusolosuhteissa ja vakavissa häiriöissä.

Laske itse

Voit tehdä suuntaa antavia laskelmia itse oheisella laskurilla. (Avaa omalle koneellesi exceltaulukon, jolla voit tehdä laskelmia)