Omakotitalon rakentajalle

Unelmien tontti ja talopaketti on ostettuna, ja nyt pitäisi saada sähköt tontin reunaan asti. Omakotitalon tai paritalon rakentajat, näin se käy.

Ota ensiksi yhteyttä projektisi sähköurakoitsijaan tai -suunnittelijaan. Siten saatte selville, mikä pääsulakekoko taloasi parhaiten palvelee, ja mistä kohtaa tonttia sähkö sinulle tulee. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman varhain, yleensä jo rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa.

Muista, että tarvitset sähköä myös työmaa-aikana. Talotoimittajien toimitussisällöt vaihtelevat, mutta yleensä rakennusvaiheen sähköistämisen tilaa liittyjä eli sinä. Omakotitalon työmaasähköt tilataan samalla lomakkeella kuin lopullinen liittymä. Kysy myös tästä asiasta sähköurakoitsijaltasi.

Liittymätilauksen ohessa tarvitsemme kohteen asemapiirroksen, josta selviää mittauskeskuksen sijainti.

Kun liittymätilaus on meidän puolestamme hyväksi havaittu, lähetämme sinulle liittymissopimuksen allekirjoitettavaksi halutessasi joko sähköisesti tai postitse. Sen jälkeen kuluu noin 1–3 kuukautta, ja sähkö on tonttisi rajalla. Ole siis liikkeellä aikaisin, jotta rentouttava sukujoulu uudessa kodissasi on mahdollisimman rentouttava.

Sitten tarvitset sähköenergian, joka ostetaan erikseen. Sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa eri energiayhtiöiden välillä. Toimitusvelvollinen myyjä on Tampereen Sähkölaitos.

Sähköurakoitsija pyytää kytkentää ja mittarointia yleistietolomakkeella. Lomakkeella urakoitsijasi vakuuttaa, että laitteisto on käyttöönottotarkastettu ja se on määräysten ja jakeluverkonhaltijan ohjeiden mukaisessa kunnossa.

Sähkön liittymishinnat löydät alta. Pikaohjeemme omakotitalon rakentajalle kertoo, miten talosi sähköistäminen käytännössä kulkee.

Omakotitalon remontoijalle

Sähköremontti vanhemmissa omakotitaloissa tarkoittaa uuden sähkökeskuksen, kaapeloinnin ja sähkökalusteiden uusintaa.

- Teetä aina erillinen sähkösuunnitelma.
- Määrittele budjetti yhdessä suunnitelijan kanssa, mutta älä tingi turvallisuudesta.
- Pyydä kirjalliset tarjoukset sähköurakoitsijoilta.
- Tilaa ajoissa muutokset sähköliittymään liittymätilauslomakkeella.
- Käyttöönottotarkastus on viimeinen vaihe.