Tietoa lämpöammattilaiselle

Tältä sivulta löydät yleisiä ohjeita kaukolämpöliittymän suunnittelijoille ja urakoitsijoille sekä muille alan ammattilaisille.

Materiaalipankistamme löydät tarvittavat lomakkeet ja tarkempia ohjeita.

Noudatamme toiminnassamme Energiateollisuus ry:n julkaisua K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet sekä kaukolämmön liittymis- ja myyntiehtoja.

Uudiskohteissa lämpöurakoitsija luovuttaa asennusvalvontapöytäkirjan energiamittarin asennuksen yhteydessä Sähkölaitoksen edustajalle. Asennustyön valmistuttua urakoitsija ja kiinteistön edustaja suorittavat lopputarkastuksen ja täyttävät kaukolämpölaitteiden valmistumispöytäkirjan.

Molemmat osapuolet hyväksyvät allekirjoituksellaan asennustyön loppuun suoritetuksi. Hyväksytyn lopputarkastuksen jälkeen urakoitsija toimittaa molemmat pöytäkirjat sekä laitteiston virityspöytäkirjan Sähkölaitokselle sekä kopiot kiinteistön edustajalle.

Saneerauskohteissa asennusvalvontapöytäkirja ja valmistumispöytäkirja voidaan täyttää samalla kertaa.

Täytetyt pöytäkirjat toimitetaan Tampereen Sähkölaitos Oy:lle osoitteeseen Voimakatu 17, 33100 Tampere. Viitteenä 'Kaukolämpö' tai sähköpostilla lampopalaute@sahkolaitos.fi

Lisätietoja saa numerosta 020 630 3003.

Tutustu myös ohjeeseen kaukolämmön asiakaslaitteiden asennuksista.

Kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja maakaasujohtojen läheisyydessä kaivettaessa on noudatettava kaivuohjetta. Ennen kaivutöiden aloittamista on tilattava sijaintikartta kaivettavalta alueelta.

Sijaintikartta on tilattavissa ma-to klo 7.00-9.00 ja 14.00-15.30 numerosta 040 8062888 tai sähköpostitse sijaintikartat@tampereenvera.fi

Sijaintikartat ovat noudettavissa kahden arkipäivän kuluttua tilauksesta veloituksetta osoitteesta Väkipyöränkatu 5, 33720 Tampere. Toimisto on avoinna ma-to klo 9.00-15.00 ja pe klo 9.00-13.00.

Kiireellisissä vikatapauksissa voi sijaintikartan saada toimistotyöajan ulkopuolella myös Tampereen Sähköverkko Oy:n käyttökeskuksesta, puh. 0800 90 171.

Mikäli johdon paikantaminen ei onnistu sijaintikarttojen perusteella, Tampereen Vera Oy:n kaapelivalvoja määrittää sijainnin kaapelitutkalla. Työ tulee tilata hyvissä ajoin (n. 2 työpäivää) ennen työn aloittamista toimistoaikana numerosta 03 5653 5113.

KTL1E-lukitusjärjestelmä on suositusten mukainen tapa lukita kiinteistöjen tekniset ja teletilat sekä reittiavaimille tarkoitetut avainsäiliöt. Kiinteistön omistajalla on vastuu avaimista ja avainsäiliön hankkimisesta. Järjestelmän pääkäyttäjä on Yrityssuojeluyhdistys Yrsu.

Kiinteistön omistaja hankkii ja asentaa teknisen tilan oven viereen putkimallisen avainsäiliön putkiosan (Abloy nro 6053) sekä KTL1E-sarjan avainsäiliön ja sijoittaa sinne reittiavaimen. Asiakas vastaa sisäänpääsyn toimivuudesta. Reittiavain ei saa olla yleisavain. Avaimella pitää kuitenkin päästä kiinteistön porrastiloihin tiedotteiden jättämistä varten.

Avainsäiliö kiinnitetään teknisen tilan oven läheisyyteen seinälle 170 cm:n korkeuteen kiila-ankkurilla tai läpikiinnityksellä. Avainpesään tulee laittaa tunnistetiedot sarjoituksen yhteydessä. Ne myös kirjataan Sähköverkon asiakastietojärjestelmään. Tampereella talokohtaisia avaimia tarvitaan 2 kappaletta ja avainsäiliöitä saa Ajan Lukko Oy:stä.

Lisätietoa kiinteistön sisäänpääsyohjeesta.

Erilaiset hybridikytkennät yleistyvät. Kaukolämmön oheen voidaan liittää maalämpöä, aurinkoenergiaa ja poistoilmalämpöpumppuja, mutta ne tulee kytkeä oikein. Kytkentään voidaan käyttää K1/2013 mukaista tapaa tai Tampereen Sähkölaitoksen mukaista mallia.

Muistathan, että saneerauksen tai uudiskohteen yhteydessä tehtävä hybridikytkentä vaatii aina luvan rakennusvalvonnalta.

Tästä saat ladattua hybridikytkennät-ohjeen. Tutustu siihen ennen kytkentää.

Tampereen Sähkölaitos on ottanut käyttöön urakoitsijoiden pätevöitymiskäytännön. Urakoitsijoilta edellytetään KKL-kaukolämpötyöjohtajan pätevyyttä, jotta he voivat tehdä kaukolämmön asiakaslaitteiden asennuksia kaukolämpöverkkomme toimialueella. Kouluttaja on Amiedu.

Pidämme yllä myös luetteloa hyväksytyistä kaukolämpöurakoitsijoista, jotka ovat tehneet yhteistyösopimuksen Tampereen Sähkölaitos Oy:n kanssa. Luetteloa päivitetään tarpeen mukaan.