Sähkön hinnan muodostuminen

 

Sähkön kokonaishinta koostuu kolmesta komponentista: sähkön myynnin osuudesta, sähkön siirron osuudesta ja sähköveroista.

1. Sähkön myynnin osuus

Sähkön myyntiyhtiö määrittää sähköenergian hinnan eli sähkön myynnin osuuden. Sen hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten kilpailutilanne, tuotantokustannukset sekä sähkön tukkuhinnat. Myynnin osuuden voit kilpailuttaa eri sähkönmyyjien välillä. Valitsemasi sähkön myyjä laskuttaa kuluttamasi sähköstä.

 

2. Sähkön siirron osuus

Suomi on jaettu alueisiin, joissa kussakin on vain yksi jakeluverkonhaltija eli sähköverkon omistaja. Tampereella se on Tampereen Sähköverkko Oy. Jakeluverkonhaltija veloittaa sinulta sähkön siirtomaksun. Asiakaskohtainen siirtohinta riippuu käyttämästäsi siirtotuotteesta.  Siirtohintaan vaikuttavat sähkön siirtoon käytettävän sähköverkon pääoma-, käyttö- ja ylläpitokustannukset, kuten maakaapeloinnit. Siirtohintaa asiakas ei voi kilpailuttaa, mutta Energiavirasto valvoo sen kohtuullisuutta. Maksat sähköverkkomme käytöstä osittain myös kulutuksesi mukaan. Jos kulutat sähköä paljon, käytät verkkoamme enemmän ja maksat enemmän siirtomaksua.

 

3. Sähköverot

Kaikki tämä vaatii veronsa. Sähkön hinnassa arvonlisävero lisätään perusmaksujen ja sähköverollisten energiamaksujen päälle. Sähkön valmistevero riippuu siitä, mihin veroluokkaan kuuluu. Huoltovarmuusmaksu on kaikille sähkönkäyttäjille sama. Huoltovarmuus perustuu lakiin huoltovarmuuden turvaamisesta poikkeusolosuhteissa ja vakavissa häiriöissä.

Tyypillisesti kuluttajan sähkölaskusta n. 40% on myynnin osuutta ja loput siirron osuutta ja veroja.

 

Lue lisää Energiateollisuuden sivuilta