Virkistävä keidas keskellä kaupunkia

08.08.2018 kello 12.43

maauimala

Harva arvaa, miten maauimalan vedet lämmitetään.

Tampereen uusi maauimala vilvoittaa helteiden piinaamat kaupunkilaiset hetkessä. Vaikka uimareita on ollut 2000-3000 päivässä, sopu on antanut sijaa ja jokainen on palannut porteista ulos virkistyneenä. Maauimalan uumenissa piilee edistyksellinen, ekologinen lämpöratkaisu, joka takaa tasaisen lämpimät uimavedet koko uintikaudelle.

Elokuun alussa avatussa Tampereen Kalevan maauimalassa on toteutettu lämmitys- ja jäähdytystekninen ratkaisu, joka hyödyntää Sähkölaitoksen kaukojäähdytysverkon ominaisuuksia kovasti totutusta poikkeavalla tavalla. Kaukojäähdytysverkostossamme Tampereen keskustassa kiertää kylmä vesi, joka viilentää asiakkaiden kodit, toimistot ja datasalit. Kierroksellaan vesi lämpiää ja nyt tämä lämmennyt vesi johdetaan maauimalan tarpeisiin. Uimalan suuressa teknisessä tilassa vedestä otetaan talteen lämpö ja vesi palaa noin 6-asteiseksi viilenneenä takaisin kaukojäähdytysverkostoomme. Maauimalan vedet ovat mukavan lämpimiä: lastenaltaassa 30-asteista ja muissakin altaissa lähes yhtä lämmintä.

Sähkölaitoksen näkökulmasta Kalevan maauimala toimii kesäisin pienenä kaukojäähdytyksen tuotantolaitoksena. Tällä edistyksellisellä kiertoratkaisulla vähennetään turhaa energiankäyttöä ja tehostetaan verkoston toimintaa. Ratkaisu on erittäin kustannustehokas ja sen toiminta on varmistettu kaukolämmöllä.

Kalevan maauimala on erinomainen esimerkki nykyajan energiankäytön mahdollisuuksista. Kun insinöörit ovat innovatiivisia ja päättäjät ennakkoluulottomia, saadaan ratkaisuja, joille höristetään korvia. Maauimala todistaa, että Tampereella ollaan avoimia ja osaavia - ja lisää on tulossa:

- Tampereen Sähkölaitos on panostanut erityisesti tämäntyyppiseen tuotekehitykseen. Olemme pilotoineet kaksisuuntaisen kaukolämpöliittymän yhteistyössä paikallisen asunto-osakeyhtiön kanssa ja syksyllä julkistamme uudenlaisen kaukolämmön kysyntäjoustopalvelun, kertoo asiakkuusjohtaja Pasi Muurinen.

Maauimala sijaitsee Kalevan uintikeskuksen vieressä osoitteessa Joukahaisenkatu 7 B ja se on avoinna syyskuun loppuun saakka.

Samu Lepistö ja maauimala

Samu Lepistö tutkii, mitä analytiikka kertoo lämpötiloista, megawateista ja litroista. Tiistaina tuloveden lämpötila oli noin 14 astetta ja paluuveden noin 4 astetta.

mittarit maauimalassa

Helteisenä päivänä lastenaltaan vesi oli noin 30-asteista ja hyppyaltaan vesi 29-asteista.

lämpöpumput maauimalassa

Lämpöpumput siirtävät lämpöenergian kaukojäähdytysverkosta uima-altaisiin.

Kalevan maauimala

Tampereen keskusta-alueen kiinteistöjä viilentävää kaukojäähdytystä käytetään maauimalan veden lämmitykseen.