Venäjän kaasutoimitusten keskeytys ei vaikuta Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven kaukolämpöasiakkaisiin

19.05.2022 kello 10.48

Maakaasua Suomeen hankkiva energiayhtiö Gasum on ilmoittanut, että riski yhtiön hankintasopimuksen mukaisten maakaasutoimitusten loppumiselle on nyt todellinen.

Tampereen Sähkölaitos on varautunut maakaasun tulon keskeytymiseen, eikä ole käyttänyt maakaasua energiantuotannossaan enää huhtikuun alun jälkeen. Sähkölaitos teki onnistuneen energiakäänteen yli 10 vuotta sitten ja on onnistunut siirtymään vahvasti uusiutuviin polttoaineisiin.

- Kaukolämmöstämme noin 80 % tuotetaan juuri nyt Sarankulman pellettilämpölaitoksessa, Hervannan hakelämpölaitoksessa sekä Tammervoiman hyötyvoimalaitoksessa, jossa kaukolämpöä tuotetaan sekajätteestä. Luku lähestyy luonnollisesti sataa prosenttia sään lämmitessä, kertoo johtaja Jukka Joronen Sähkölaitoksen Energiamarkkinat-yksiköstä.

Sähkölaitoksella odotetaan jo uuden Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen valmistumista tämän vuoden lopussa. Siitä tulee kaukolämmön tuotannon keskus, joka tulee laskemaan kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä noin 50 % ja koko Tampereen hiilidioksidipäästöjä 20 %.

- Lisäksi rakennamme jo tulevana syksynä Lielahden voimalaitoksen tontille 45 megawatin sähkökattilan. Se on ikään kuin suuri vedenkeitin, joka lämmittää teollisen mittakaavan vesisäiliön vettä silloin, kun sähkö on edullista. Vettä käytetään kaukolämmön akkuna ja sähkökattila tuleekin turvaamaan kaukolämmön toimitusvarmuutta jo ensi talvena.

Joronen korostaa, että Tampereen, Ylöjärven ja Pirkkalan kaukolämpöverkko on yksi yhtenäinen verkostonsa, jossa yksittäisten lämpölaitosten sulkeminen korvataan toisten tuotannolla, eikä muutos näy asiakkaille. Kesäkaudella, kun kaukolämpöä ja lämmintä käyttövettä tarvitaan vähemmän, laitoksia on tuotantokäytössä vähemmän kuin talvella.

- Kun verkkoon tuodaan esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöjä, se on koko alueen etu. Kaikki investoinnit kaukolämpöön hyödyttävät myös Pirkkalan ja Ylöjärven kaukolämpöasiakkaita.

Sähkölaitoksella on alle 100 suoraa maakaasuasiakasta Tampereella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Heihin on oltu yhteydessä ja kerrottu tilanteesta sekä keskusteltu eri vaihtoehdoista. Osa kaasuasiakkaista on jo siirtymässä kaasun sijaan kaukolämpöön kiinteistönsä lämmityksessä. Kaasua hankitaan myös Virosta Balticconnector-putken kautta sekä neuvotellaan nesteytetyn maakaasun eli LNG:n toimituksista.

kaukolämpöverkon alue

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkko ulottuu kuvan mukaisesti suureen osaan Tamperetta sekä Ylöjärvelle ja Pirkkalaan. Verkko on samaa kokonaisuutta ja kaikki voimalaitokset ja lämpölaitokset lämmittävät verkossa kulkevaa kaukolämpövettä yhteisesti.