Uusi kahmari pääsi näyttämään kyntensä Tammervoimassa

13.09.2019 kello 14.54

Kansainvälinen tapaturmapäivä, perjantai 13. päivä, ei pelota Tammervoiman hyötyvoimalaitoksessa. Siellä otettiin nimittäin tänään käyttöön upouusi kahmari.

Kahmari on se jättimäinen metallinen koura, joka nostelee roskia bunkkerista arinalle palamaan. Bunkkerissa on yhtaikaa kaksi kahmaria töissä. Uusi vihreä kahmari laittoi yhtiön historian kahmarin numero 1 eläkkeelle. Vanha keltainen kahmari tulee toivottavasti monumentiksi Tammervoiman risteykseen jossain vaiheessa, kun luvat on saatu kuntoon.

Kunnossapitopäälikkö Ville Leskinen, miksi uusi kahmari on vihreä?

- Siihen on löydettävissä useampiakin syitä. Laitos on ympäristöystävällinen ja ajattelimme, että vihreä väri sopii hyvin tähän teemaan. Toisaalta se on myös yksi tunnusväreistämme eli seuraavat kahmarit voivat olla kenties sininen ja punainen. Ja inhimillinen syy: halusimme vaihtelua. Keltaisia kahmareita on ajettu jo monta vuotta.

Vanha, keltainen kahmari seisoo Tammervoiman seinustalla. Siihen on tarttunut roskien joukosta monenlaisia pieniä magneetteja, kuten Geomageja ja jääkaappimagneetteja. Magneetit puolestaan ovat vetäneet puoleensa pienmetalleja, kuten nauloja, ruuveja, leipäpussin sulkijoita ja pullokorkkeja. Niitä kahmereista on totuttu vuosien saatossa poistamaan jatkuvasti.

- Suurempi ongelma on se, että kahmarin kynnet ovat kuluneet. Kynsien nivelöinnit ovat rikki, eikä uusia kynsiä meinaa saada enää millään kiinni.  Lisäksi hydraulisylinterit ovat huonossa kunnossa, luettelee Ville Leskinen.

Kuvassa näkyy vanhan kahmarin vääntynyt kynsi.

Uusi, vihreä kahmari tuli Tampereelle Saksasta, kuten veljensäkin aikanaan.

- Kahmariin on Peiner Smagilla tehty pieniä muutoksia toiveidemme mukaan, Ville kertoo.

Tammervoimassa on alkamassa vuosihuolto viikon kuluttua. Voimalaitos huolletaan viikoilla 39-41. Sekajätteet viedään huollon aikana Pirkanmaan Jätehuollon väliaikaisvarastoon, josta ne tuodaan poltettavaksi heti, kun voimalaitos on taas käynnissä. Vuosihuollossa vaihdetaan mm. yksi tulistin.