Uudenlaista etäilyä: Aurinkoenergia kerätään Teiskossa ja käytetään Koivistonkylässä

16.05.2019 kello 11.19

Tampereen Sähkölaitos on mukana kehittämässä uudenlaista aurinkosähköratkaisua taloyhtiöille yhdessä Arktan ja Aurinkotekno Oy:n kanssa.

ilokas_kuva.jpg

Tampereen Koivistonkylään alkaa vuoden 2019 aikana nousta Ilokkaanpuiston asuinalue, joka saa energiansa Teiskoon rakennettavasta, taloyhtiöiden omistamasta aurinkosähkövoimalasta. Tällainen aurinkoenergian etätuotantoon perustuva konsepti on uusi koko Euroopassa.

Ilokkaanpuiston ratkaisussa aurinkovoimalla tuotettu sähkö syötetään Tampereen Sähkölaitoksen jakeluverkkoon, joka toimii ikään kuin sähkövarastona, josta uuden asuinalueen rakennukset käyttävät sähköä tarpeen mukaan. Palvelussa Sähkölaitos ostaa aurinkovoimalan tuottaman sähkön samaan hintaan kuin mitä asiakas käyttämästään sähköstä maksaa. Asiakas voi siis käyttää heinäkuussa tuottamansa ylijäämäsähkön vaikkapa keskellä tammikuun kovimpia pakkasia.

Käytännössä Sähkölaitos myy aurinkovoimalasta ostamansa sähkön sähkömarkkinoille markkinahintaan ja ostaa Ilokkaanpuiston asukkaille myymänsä sähkön sähkömarkkinoilta markkinahintaan. Asiakashinnoitteluun sisältyy energiahinnan lisäksi perusmaksu. Lisäksi asiakkaat maksavat käyttämästään sähköstä normaalit siirtomaksut.

Arkta rakentaa Koivistonkylän uudelle asuinalueelle kuusi nollaenergia-kerrostaloa, joissa on 62 erikokoista omistusasuntoa. Taloihin tulevien sähköisten näyttötaulujen avulla energiatehokkuudesta ja -taloudesta kiinnostuneen on helppo seurata kulutusta. Aurinkovoimala on mitoitettu niin, että se tuottaa kalenterivuoden aikana kullekin Ilokkaanpuiston asunnolle saman verran sähköä kuin ne keskimäärin vuoden aikana kuluttavat.

Taloja varten rakennettavan aurinkosähkövoimalan rakennustyöt on tarkoitus käynnistää keväällä 2020. Teiskoon tulevan voimalan kokoa laajennetaan sitä mukaa, kun uusia taloja rakentuu.

Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta astui voimaan 2018. Se mahdollisti tontin ulkopuolella tuotetun uusiutuvan energian hyödyntämisen rakennuksen energiatehokkuuslaskennassa.

Ilokkaanpuisto on osa isoa STARDUST EU-hanketta, joka on saanut 18 milj. euron rahoituksen Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Hanke alkoi syksyllä 2017 ja se kestää viisi vuotta. Tampereen alueen hankkeen osuus, johon Ilokkaanpuistokin kuuluu, on noin 5 milj. euroa. Hankkeessa ovat mukana Tampereen Sähkölaitos, Tampereen kaupunki, VTT, Arkta, Skanska ja Enermix Oy.

 

Lisätiedot:

Christian Geiger, christian.geiger@sahkolaitos.fi