Työrauhaa työmaille

20.01.2021 kello 07.27

Turvallinen työpaikka on jokaisen työntekijän oikeus, eikö? Työnantaja sitoutuu työturvallisuuspolitiikkaan ja siten varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus työskennellä turvallisessa, terveellisessä ja motivoivassa työympäristössä. Työmaiden ympäristössä liikkuvienkin soisi ymmärtävän, että eivät häiritse työntekijöitä niin, että turvallisuus vaarantuu. Valitettavasti meilläkin on olemassa esimerkkejä tilanteista, joissa työtapaturma on johtunut ulkopuolisesta häirinnästä.

Veran pakettiauto pysäköitynä Tampereen Keskusktorin liikenteen sekaan

Suomessa sattuu palkansaajille vuosittain yli 100 000 työtapaturmaa. Esimerkiksi vuonna 2019 palkansaajille sattui 102 000 työtapaturmaa, jotka korvattiin työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta. Ennuste vuodelle 2020 on, että tapaturmia sattui 10-15 % vähemmän kuin vuonna 2019.

Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu työtapaturmataajuus vuonna 2019 oli 28,5 (työtapaturmien määrä 12 kk ajalta miljoonaa työtuntia kohti). Teollisuuden työtapaturmataajuus on samaa luokkaa kuin kaikkien toimialojen keskiarvo. Työtapaturmien yleisin aiheuttaja on kaatuminen, kompastuminen tai liukastuminen. (Lähde: TVK.fi).

Energiateollisuuden työtapaturmataajuus vuonna 2019 oli 10. Vakavien työtapaturmien määrä on ollut energiateollisuudessa laskussa. (Lähde: Energiateollisuus.fi)

 

Sähkölaitoksella hyvä vuosi 2020

Meidän tavoitteemme on turvallinen työpaikka, mutta se ei tule ilman työtä ja panostamista asiaan. Se ei ole myöskään mikään mahdottomuus. Juuri päättynyt vuosi oli meille ennätyksellisen hyvä.

Vuonna 2020 Tampereen Verassa ei sattunut yhtään poissaoloon johtanutta työtapaturmaa eikä Tampereen Sähköverkolla sattunut ainoatakaan työtapaturmaa. Tampereen Sähkölaitoksellakin oli historian matalin työtapaturmataajuus, mutta ihan nollaan ei päästy. Tampereen Sähkölaitos -konsernin työtapaturmataajuus poissaoloon johtaneiden työtapaturmien osalta oli alle 5.

Miten tähän on tultu? Yksi parhaista keinoista on miettiä muutama sekunti ennen kuin tekee. Tapa toimia työturvallisesti on keskeinen osa ammattitaitoa.

Toimintaamme ohjaa työturvallisuusajattelu. Toki se on joskus haasteellista, sillä riskejä löytyy ja osa niistä on vaikeasti hallittavissa. Meillä on paljon työntekijöitä, jotka työskentelevät ulkona liikenteen seassa kelillä kuin kelillä. Osan työmaalla on sähköä, osalla lähes 100-asteista kaukolämpövettä.

varoittava liikennemerkki auton edessä 

Vinkki

Kun näet Sähkölaitoksen auton vilkut päällä pysäköitynä jonnekin pientareelle, lähellä on todennäköisesti työmaa. Kaivinkone on katkaissut sähkökaapelin ja asentaja on tullut korjaamaan tai asentaja on tullut tutkimaan mahdollista kaukolämpövuotoa. Auto parkkeerataan usein niin, että se suojaa sekä työtekijöitä että ohikulkijoita. Työturvallisuus on aina pidettävä mielessä kaikessa tekemisessä.

Jotta voimme toimia turvallisesti, me kaikki tarvitsemme työrauhaa. Kun näet meidän työmaamme tai vaikkapa Veran asentajan työssä taloyhtiösi sähkökaapilla, toivomme heille työrauhaa - kaikkien osapuolien turvallisuuden tähden.

työsuojelupäällikkö Terhi Peltola

Terhi Peltola
Työsuojelupäällikkö