Tilastot tärisivät, mutta tulipahan tuuletettua!

12.06.2019 kello 08.19

suvis.JPG

Älykäs kaukolämpö -palvelu pienentää kiinteistöjen hiilijalanjälkeä ja lämmityskustannuksia.

Tampereen Sähkölaitoksen Älykäs kaukolämpö -palvelu (https://www.sahkolaitos.fi/alykkaita-energiapalveluita/alykas-kaukolampo--palvelu/) oli pilottikäytössä Tampereen Opiskelija-asuntosäätiön kahdeksassa opiskelijoiden asuinkiinteistöissä koko viime lämmityskauden. Eikä suotta!

Pilotti opetti meille paljon siitä, miten kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida ja minkä tyyppisiä lämmitykseen liittyviä poikkeustilanteita vuoteen mahtuu. Ennen kaikkea se opetti, että uusi palvelumme on tarpeellinen ja hyödyllinen kiinteistölle, josta halutaan pitää hyvää huolta ja jonka lämmityskustannukset halutaan kuriin.

Jaan seuraavassa viime lämmityskauden opit neljään luokkaan:

Päästövähennykset

Haluaisitko ajella maapallon ympäri 30 kertaa keskivertohenkilöautolla? No en minäkään, mutta niin suuri oli näiden kiinteistöjen kasvihuonekaasujen päästövähennys kuin mitä tuolla autoreissulla kasvihuonekaasuja pääsisi ilmakehään. Tai yhtä paljon kuin jos lentäisit Finnairin koneella 162 kertaa Helsinki-Bangkok-väliä edestakaisin. Nämä luvut saadaan, kun tiedetään, että kaukolämpömme hiilijalanjälki on 180 g/kWh ja kiinteistöjen päästövähennys oli 184 hiilidioksiditonnia eli peräti 8,1 %.

Onkin tärkeää huomata, että kiinteistön omistajat voivat merkittävästi vaikuttaa siihen, että yhdessä saavutamme hiilineutraaliuden tavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Älykäs kaukolämpö -palvelu on osa ratkaisua.

 

Energiansäästö

Pilottikiinteistöt ovat jo konkareita energiansäästömielessä, sillä niiden lämmitystä on aiemmin koordinoitu eri menetelmällä. Niinpä olimme positiivisesti yllättyneitä, että Älykäs kaukolämpö -palvelu antureineen pystyi antamaan vielä kohteesta riippuen 5-10 % energiansäästön. Ja mikä tärkeintä: se tehtiin ilman asuinolosuhteiden huononemista!

Huoneistojen lämpötilojen keskiarvon tavoitteeksi asetettiin lämmityskaudelle 21,3 astetta ja vaihteluväliksi puoli astetta suuntaan tai toiseen. Osa kiinteistöistä pysyi tällä vaihteluvälillä koko ajan, mutta poikkeamiakin ilmeni.

Palvelun avulla havaittiin vikaantunut säädin lämmönjakohuoneessa ja muuttaja, joka oli lähtiessään jättänyt ikkunat auki. Selkeä tilastopiikki, mutta tulipahan tuuletettua, niin että se muistetaan! Keskimäärin vaihteluvälin sisällä oltiin 99,6 % ajasta.

Kaaviossa on yhden TOASin opiskelijakiinteistön huoneläpötilat ajalla 15.-19.2.2019. Yksi asukas muutti ja jätti helmikuisena pakkaspäivänä ikkunan auki tuulettaakseen. Anturit paljastivat tapahtuneen nopeasti.

 

Kustannussäästö

Säästöjen vaihteluväli oli suurta eri kohteiden välillä, mutta keskimäärin kaukolämpölasku pieneni 4000 e per kohde. Kiinteistöt ovat isoja asuinkerrostaloja, joten niiden saavuttamat kustannussäästöt eivät ole suoraan verrannollisia kaikkien kiinteistötyyppien mahdollisiin kustannussäästöihin.

Kiinteistön taloteknisen ylläpidon helpottaminen

Älykäs kaukolämpö -palveluun kuuluvat huoneistokohtaiset anturit, jotka mittaavat lämpötilaa ja kosteutta. Niiden avulla voidaan muuttaa lämmityksen ohjaus huonelämpötiloihin perustuvaksi. Tällöin tekoäly ohjaa lämmitystä tarpeen mukaan eri vuodenaikoina.

Tekoäly estää esimerkiksi turhan lämmityksen kesällä, vaikka yksittäinen kylmempi tunti sitä voisi muuten edellyttää. Tekoälylle on ohjelmoitu muistiin, että jos juhannusyönä on kylmä, kiinteistöä ei kannata lämmittää, kun päivällä läkähdytään helteessä. Syksyllä puolestaan päivät kylmenevät, mutta rakennuksiin on varastoitunut lämpöä eikä lämmitystä tarvitse heti kytkeä päälle. Kesän jäljiltä huonelämpötilat ovat korkealla ja rakennuksen jäähtyminen vie aikaa.

Antureiden ja järjestelmän ansiosta poikkeamat havaitaan nopeasti. Talvella kävi niinkin, että TOASin asukkaat saivat nukkua rauhassa, kun järjestelmä ja huoltoyhtiö pelasivat esimerkillisesti yhteen. Erään kohteen säädin vikaantui lämmönjakohuoneessa ja huoltomies saatiin paikalle nopeasti. Vika korjattiin yön aikana ja lämmitys alkoi toimia aamuun mennessä. Asunnot ehtivät hieman jäähtyä kylmän yön aikana, jolloin palvelun tekoäly ymmärsi nostaa hetkellisesti lämmitystä, kunnes sisälämpötilat olivat jälleen kohdillaan.

 

Työ jatkuu!

Älykäs kaukolämpö -palvelu on kehitetty osana EU:n Stardust-projektia, joka jatkuu vielä seuraavat pari lämmityskautta. Jatkossa tutkimme erityisesti muiden kuin asuinkiinteistöjen mahdollisuuksia hyödyntää palveluamme. Tässä yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Tampereen Tilapalveluiden ja Ev.lut. seurakunnan kiinteistöt. Seuranta jatkuu toki myös TOASin kohteissa.

Summa summarum: Palvelu toteuttaa mielestäni hienosti vähemmällä enemmän -periaatetta, kun parempi lämpöviihtyvyys kiinteistössä tuotetaan pienemmällä määrällä energiaa. Parasta tämän palvelun kehityksessä ovat olleet oivaltamisen hetket yhdessä pilottiasiakkaidemme kanssa. Ilman TOASia ja muita yhteistyökumppaneitamme palvelua ei olisi voitu kehittää, joten suuri kiitos heille!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

- Suvi Suojanen -