Tervetuloa Puistokonserttiin Sorsapuistoon elokuussa!

05.05.2023 kello 08.14

Tampere-talo, Tampere Filharmonia ja Tampereen Sähkölaitos järjestävät loppukesän perinteisen Puistokonsertin Tampereen Sorsapuistossa lauantaina 12. elokuuta 2023. Yhteislauluäänestys on päättynyt Reino Helismaan Päiväsäde ja menninkäinen -kappaleen voittoon.

Tampereen kulttuurisyksyn avaava koko perheen maksuton tapahtuma kerää vuosittain tuhansia ihmisiä nauttimaan sinfoniaorkesterin soinnista rennosti omalta viltiltä käsin. Tänä vuonna yleisölle tarjoillaan ikivihreitä elokuva- ja näyttämömusiikin helmiä.

Puistokonsertin johtaa ensimmäistä kertaa Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Matthew Halls. Santtu-Matias Rouvalin tilalla aloittava britti on Tampere Filharmonian kahdestoista ylikapellimestari ja kolmas ulkomaalainen kyseisessä tehtävässä. Laaja-alaisesti vanhan ja uuden musiikin parissa työskentelevä Halls odottaa innolla elokuista ulkoilmakonserttia ja syventymistä elokuvien ja musikaalien maailmaan.

Yhteislaulu äänestettiin netissä toukokuussa

Puistokonsertin ohjelmisto julkaistaan myöhemmin. Yleisö pääsi jo vaikuttamaan ohjelmistoon ja äänestämään konsertissa esitettävän yhteislaulun. 

Äänestyskappaleet olivat:

  • Heikki Aaltoila: Akselin ja Elinan häävalssi
  • Jukka Kuoppamäki: Anna mulle tähtitaivas
  • Gabriel Linsén. Zacharius Topelius: Kesäpäivä Kangasalla
  • Reino Helismaa: Päivänsäde ja menninkäinen
  • Unto Mononen: Satumaa
  • Kansanlaulu: Taivas on sininen ja valkoinen
  • Kansanlaulu: Tammerkosken sillalla
  • Trad: Kulkurin valssi

Voittajaksi selvisi Reino Helismaan Päivänsäde ja menninkäinen. Toiseksi äänestettiin Unto Monosen Satumaa ja kolmanneksi jätettiin Kesäpäivä Kangasalla, joka on tähän saakka voittanut jokaisen Puistokonsertin äänestyksen.

Konsertin maksuttomuus on Sähkölaitokselle tärkeää

- Puistokonsertti antaa meille kaikille hyvää energiaa. Se on yhteisöllinen hyvän mielen tapahtuma, jonka tarinassa on ilo saada olla mukana. Sähkölaitos on mukana tukemassa Puistokonserttia, jotta se pysyy laadukkaana ja kaikille avoimena matalan kynnyksen kulttuuritapahtumana", sanoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Tämän vuoden teema on elokuva- ja näyttämömusiikki, ja ohjelmisto muistaa 125-vuotisjuhlavuotta viettävää säveltäjä George Gershwiniä (1898–1937), jonka syntymästä tulee syyskuussa kuluneeksi 125 vuotta.

Yhdysvaltalainen Gershwin oli aikansa supertähti, jonka uraauurtava sävelkieli kuuluu länsimaisessa musiikissa edelleen. Gershwin muistetaan erityisesti jazzvaikutteisista elokuva- ja musikaalisävellyksistä sekä Porgy ja Bess -oopperasta (1935), jonka tunnetuin laulu on jazzstandardiksi kohonnut ”Summertime”. Muuta Gershwinin rakastettua tuotantoa ovat muiden muassa ”Sininen rapsodia”, ”Amerikkalainen Pariisissa” ja ”Kuubalainen alkusoitto”.

Konsertin solistina esiintyy Helena Juntunen, joka on yksi tämän hetken valovoimaisimmista kansainvälisistä sopraanotähdistämme. Viime kaudella Juntunen lauloi mm. Giuseppe Verdin Aidan nimiroolin Savonlinnan Oopperajuhlilla. Seuraavaksi Juntusta voi Tampereen ohella kuulla esimerkiksi Johann Straussin Lepakko-operetin Rosalindena Suomen Kansallisoopperassa.

Yle televisioi Puistokonsertin Areenassa ja Teema-kanavalla

Puistokonsertin aikana Sorsapuiston tapahtuma-alueella on myynnissä kylmää ja kuumaa juotavaa sekä suolaista ja makeaa syötävää klo 21 asti. Ravintola Tuhto palvelee konserttipäivänä klo 12–22 ja tarjoilee tavallisen ruokalistan lisäksi pientä purtavaa, jota voi viedä myös puiston puolelle. Tampere-talon lipunmyynnistä voi konserttipäivänä ostaa tarjoushintaisia lippuja syksyn konsertteihin.

Yleisradio televisioi Puistokonsertin suorana Yle Areenassa klo 18 ja viivästettynä suorana Yle Teema -kanavalla klo 20. Lähetyksen juontaa musiikkitoimittaja ja laulaja Ahti Paunu. Ennen Tampere Filharmonian esiintymistä DJ Juissi viihdyttää puiston kuulijoita jo klo 15 alkaen.

Puistokonsertti 2023