Tarvitseeko yhdistyksesi tai tapahtumasi sponsoritukea?

14.12.2020 kello 10.42

Tampereen Sähkölaitos tukee vuosittain pirkanmaalaisia yhdistyksiä SähkisSponssin kautta. SähkisSponssi on kehitetty koordinoimaan hakemuksia, joita meille tulee pitkin vuotta hyvin erilaisilta tahoilta. Toimintatapa ja -malli on hioutunut vuosien kuluessa ja sen ansiosta SähkisSponssin hakijoille on samat kriteerit ja yhteiset hakuajat kaksi kertaa vuodessa. SähkisSponssi on osa vastuullisuustyötämme.

MIG Salibandy

Tämän syksyn hakuun ilmoittautui 25 yhdistystä, pääasiassa urheiluseuroja. SähkisSponssin saajiksi on juuri valikoitunut niistä 10 eniten ääniä saanutta yhdistystä. Niistä yhdeksän on urheiluseuroja ja yksi on koulun vanhempainyhdistys.

SähkisSponssin periaate on, että yhdistys voi hakea SähkisSponssi-tukea, mutta sitä saadakseen sen olisi kerättävä suosittelijoita eli äänestäjiä. Jos yhdistys hakee SähkisSponssia, eikä saa kuin yhden äänen, ei tuen hakeminen ole ollut kovin innokasta, kun ei siitä ole edes omille jäsenille vaivauduttu kertomaan. Näin kävi yhdelle urheilujoukkueelle tänäkin vuonna. Toisaalta yksi hakija oli kokeillut rakennella äänestysrobottiakin, mutta onneksi robotti jäi kiinni eikä päässyt vaikuttamaan lopputulokseen.

Tampereen Pyrinnön hiihtäjiä

Sähkölaitos ei etsi tuen antamisella omaa näkyvyyttä joukkueen paidoissa tai logoaan joukkueen mainosmateriaaleihin. Tärkeintä on, että raha menee yhdistyksen jäsenten hyväksi. Useimmiten kyse on lasten liikunnan tukemisesta, mutta monia muunlaisiakin yhdistyksiä on tukea hakeanut ja saanut. Kyse ei ole jättisummista, vaan kannustamisesta ja pienestä taloudellisesta panostuksesta yhdistyksen toimintaan, siis hyväntekeväisyyttä.

Lähisähkön ja lähilämmön tuottajalle tärkeintä on se ilo ja riemu, minkä voimme lähiyhteisöille SähkisSponssin muodossa jakaa. Edellytämme ainoastaan, että saajat tuovat Tampereen Sähkölaitosta esiin positiivisessa hengessä. Näin voi tehdä sosiaalisen median postauksissa helposti ja maksutta. Jos tuella on esimerkiksi ostettu säkillinen lentopalloja, olisi kiva, kun yhdistyksen somessa säkkiuutisen ohessa olisi muistettu myös #sähkissponssi ja #sähkölaitos.

HämeenKyrön Räpsän tulletus

Miten seura tai yhdistys voi päästä Sähkissponssattavaksi?

 • Yhdistys on rekisteröity (ry-muotoinen)
 • Yhdistyksen toiminta on vastuullista ja jatkuvaa, ei voittoa tavoittelevaa.
 • Tuki ohjataan harrastetoimintaan.
 • Yhdistys toimii Pirkanmaan alueella.
 • Jos yhdistyksen yksi joukkue tai jaosto on ollut Sähkissponssi-ohjelmassa aiemmin, tämä ei estä yhdistyksen muita osia hakemasta tukea seuraavaan kauteen.

 

Miten seura tai yhdistys voi parantaa mahdollisuuksiaan saada Sähkissponssia?

 • Yhdistys voi kannustaa jäseniään, kannattajiaan, työkavereita, ym. äänestämään ehdokasta Sähkölaitoksen nettisivuilla Sähkissponssi-osiossa.
 • Yhdistys voi julkaista Instagramissa #sähkissponssi #sähkölaitos kuvia ja videoita harrastuksestaan. Kaikella aktiivisuudella yhdistys usein lisää samalla omien äänestäjiensä määrää, kun pitää asiaa pinnalla.
 • Yhdistys voi kannustaa kaikkia ryhtymään Sähkölaitoksen sosiaalisen median kanavien seuraajiksi (Facebook, Instagram, Twitter) sekä jakamaan Sähkölaitoksen postauksia omassa sosiaalisen median piirissään. Sähkölaitoskin jakaa mielellään sponssattavien tapahtumatietoja, kuvia ja videoita!

lentopalloilijoita heittämässä palloja

Valintaprosessi

Sähkissponssin hakijaksi voi ilmoittautua Sähkölaitoksen nettisivujen kautta hakuaikana. Sähkölaitos hyväksyy äänestykseen mukaan otettavat yhteisöt. Hakijaksi kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian hakuajan alettua, niin äänestysaikakin on pitempi. Ilmoittautumisia otetaan kuitenkin vastaan joustavasti hakuajan kuluessa.

Hakijan on hyvä olla aktiivinen koko hakuaika, jotta hän saa kerättyä yhdistykselleen mahdollisimman monta ääntä. Äänestyslinkkiä kannattaa siis jakaa laajalle omassa yhdistyksessä ja ystäväpiirissä! Äänimäärät ovat vaihdelleet vuosien kuluessa, mutta tänä syksynä sadalla äänellä pääsi jo kymmenen eniten ääniä saaneen joukkoon.

Kun äänestysaika päättyy, SähkisSponssi-ohjelmaan valitaan kerrallaan noin kymmenen yhdistystä. Yksittäinen henkilö ei voi saada Sähkissponssia. Tukea myönnetään Sähkölaitoksen harkinnan mukaan ja tuen antamisesta voidaan myös kokonaan pidättäytyä. Tällaista ei ole vielä onneksi tapahtunut.

SähkisSponssin tukisummat ovat vaihdelleet vuosien varrella. Tänä vuonna äänestyksessä ei yksikään yhdistys erityisesti erottunut äänimäärissä, joten päädyimme antamaan kaikille SähkisSponssi-ohjelmaan valituille yhdistykselle saman tukisumman. Summat ovat Sähkölaitoksen päätettävissä erikseen joka vuosi. SähkisSponssit jaetaan valituille yhdistyksille kaksi kertaa vuodessa, tammi- ja kesäkuussa.

tapparan nuoria jääkiekkoilijoita

Syksyn 2020 SähkisSponssi-ohjelmaan valitut (aakkosjärjestyksessä)

 • Hämeenkyrön Räpsä
 • KooVee, C-tyttöjen salibandyjoukkue
 • MIG Salibandy
 • Nokian Urheilijat, D-tyttöjen ringettejoukkue
 • Pirkkalan Pingviinit, U12-joukkue
 • Supi-Volley
 • Tampere Rugby Club
 • Tampereen Pyrintö, hiihtojaosto
 • Tappara U14
 • Vatialan koulun vanhempainyhdistys (koulun kuva alla)

Vatialan koulu

SähkisSponssi Tapahtuma on erillinen ohjelma

Tutun SähkisSponssin oheen on kehitetty myös SähkisSponssi Tapahtuma, joka taisi kärsiä tänä syksynä koronatilanteesta. Siihen saimme vain kaksi hakijaa ja nekin keräsivät kovin vähän äänestäjiä. Kenties koko tapahtuma-alaa koetellut pandemia-aika on saanut tapahtumien järjestäjät harkitsemaan myös tulevien tapahtumien onnistumisen mahdollisuuksia.

SähkisSponssi Tapahtuma -tuki päätettiin antaa Tupsukorvaturnaukselle, joka on Ilveksen järjestämä iso ringetteturnaus D- ja E-tytöille ympäri Suomen. Jos tilanne sallii, turnaus järjestetään Tampereelle huhtikuussa 2021.

Toivotaan SähkisSponssi Tapahtumallekin parempaa myötätuulta ensi kevään haussa!

Tämän artikkelin kuvituksena käytetyt kuvat ovat tämän syksyn haussa menestyneiden hakijoiden lähettämiä. Kiitos niistä!

Riitta Savola

Riitta Savola
viestintäpäällikkö