Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 ja sen hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen ovat varsin kuuluisia energiansäästöasioissa. Vesterisen johdolla 37-vuotiaasta taloyhtiöstä on muutamassa vuodessa tehty todella energiatehokas jo nyt – ja buumi jatkuu edelleen.

Vuonna 2010 taloyhtiön lämmönkulutus oli normeerattuna 553 MWh, mutta vuonna 2016 enää 192 MWh. Siinä välissä oli ikkunat, ulko-ovet, parvekeovet ja autotallien ovet uusittu, patteriventtiilit ja termostaatit vaihdettu, rakennettu lämmön talteenottojärjestelmä poistoilmasta, uusittu lämmönvaihtimet, tehty lämmitysjärjestelmän tasapainotus, vaihdettu ledilamput yhteisiin tiloihin, laitettu 10 neliötä lämmönkeräimiä katolle, asennettu kaikkiin hanoihin vakiopaineventtiilit sekä yhtiössä olevaan liikehuoneistoon vaihdettu ilmanvaihto vain tarpeen mukaan toimivaksi.

Energiansäästö näkyy yhtiön taloudessa: yhtiövastike on tällä hetkellä vain 2,60 euroa neliömetriltä.

– Tavoite on saada se vieläkin alemmaksi, kertoo Vesterinen ja paljastaa, miten se tullaan tekemään.

– Taloyhtiö on päässyt jo toistamiseen mukaan EU:n GUGLE-hankkeeseen, jossa toimenpiteet pitää tehdä ja maksaa jo tämän vuoden loppuun mennessä. Niiden toimenpiteiden jälkeen yhtiövastike voi olla lähellä kahden euron tasoa neliöltä. Se taitaa olla Suomen ennätys taloyhtiöltä, jolla ei ole vuokratuloja osakkeistaan.

Taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on tehty muutokset, jotta taloyhtiö voi alkaa paitsi tuottaa, myös myydä energiaa. Taloyhtiön hallitus on jo valinnut yhteistyökumppaninsa ja elinkaarilaskelmat sekä hankesuunnittelu ovat pitkällä.

– Meille kaivetaan viisi noin 250-metristä maalämpökaivoa. Järjestelmä tuottaa sekä lämpöä että huoneistokohtaisen maaviilennyksen asuntoihin. Katolle tullaan asentamaan aurinkopaneeleita, joiden arvioidaan tuottavan 17 MWh sähköä vuodessa. Lisäksi viemäreistä aiotaan ottaa lämpöä talteen 45 MWh lämpöä vuodessa.

Kun EU-GUGLE -hankkeen sisältämät muutokset on toteutettu, taloyhtiö aikoo myydä lämpöä Tampereen Energialle. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun taloyhtiö myy energiayhtiölle kaukolämpöä Suomessa.

– Arvioiden mukaan ostamme enää 50 MWh vuodessa kaukolämpöä ja myymme mahdollisesti jopa 400 MWh. Sähköntuotantomme on mitoitettu niin, että käytämme sen itse, emme myy sitä ulos.

Lämmön myyntiä varten kiinteistön kaukolämpöliittymä muutetaan kaksisuuntaiseksi. Kaksisuuntaisuuden ansiosta laitteistot eivät lomaile kesälläkään, vaan ne pystytään pitämään tuotannossa myös lämpimällä kaudella.

Kaukolämpöjärjestelmän muuttaminen kaksisuuntaiseksi ei ole teknisesti ongelmallista, vaikka lähtökohtaisesti järjestelmä on rakennettu toimimaan yksisuuntaiseksi. Vaikka Tampereen Energia on ostanut kaukolämpöä jo vuosia Valmetilta, kiinteistötason ratkaisussa kyse on vähän erilaisesta tekniikasta, jota voidaan mahdollisesti hyödyntää tulevaisuudessa muissakin pientuotantokohteissa.

– Tampereen Energia haluaa olla tässä Pohjolankadun projektissa mukana yhteistyökumppanina, koska pilottien kautta kehitys usein etenee. Etsimme tällaisista kuvioista myös itsellemme liiketoimintaa ja mietimme, mikä meidän roolimme tässä kokonaisuudessa voisi tulevaisuudessa olla, kertoo johtaja Pasi Muurinen.

– Pientuotanto on lisääntynyt ja kasvava trendi sähköntuotannossa ja siitä meillä onkin jo kokemusta, mutta lämmöntuotannossa on hieman erilaisia haasteita, Muurinen miettii.

Projektissa on mukana myös VTT, joka tarjoaa EU-GUGLE-hankkeessa asiantuntemuksensa taloyhtiön käyttöön korvauksetta.

– VTT seuraa kohteita ja saa kohteiden energiankulutustiedot kahden vuoden ajan projektin päättymisestä, jotta voidaan esimerkiksi verrata laskennallisia ja todennettuja säästöjä, kertoo VTT:n erikoistutkija Terttu Vainio.

Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20:n tulevien energiainvestointien takaisinmaksuajaksi on arvioitu 7–8 vuotta. Vaikka taloyhtiö saa ponnisteluihinsa merkittävää tukea EU-GUGLE-hankkeesta, Vesterinen vakuuttaa, että taloyhtiö olisi tehnyt investoinnit ilman tukeakin.

– Energiansäästöhankkeemme ovat herättäneet valtavasti mielenkiintoa. Täällä paikan päällä on käynyt jo nelisensataa vierasta ihmettelemässä ratkaisujamme, Pertti Vesterinen kertoo.

– Ja mikäs siinä, mielellämme me näistä kerromme. Emme me halua pitää näitä omana tietonamme.

Tampereen Energia toivoo, että energia-asioista kiinnostuneet kiinteistöjen omistajat tai kiinteistöjen edustajat olisivat uusien ideoiden ja kehityshankkeiden nimissä yhteydessä Tampereen Energiaan. Näin voisimme mahdollisesti saada yhdessä aikaan mielenkiintoisia ja kaikkia hyödyttäviä uudenaikaisia energian käyttöön liittyviä ratkaisuja.