Salasana: Avoin kaukolämpöverkko

06.02.2020 kello 08.53

Yrityksen prosesseissa tai kiinteistön perustoiminnoissa syntyy usein ylimääräistä lämpöä, jota ei kannata tuhlata. 

Kulutuksen ja lämpötasapainon asioita mietitään usein taloyhtiöissä ja teollisuudessakin. Mitä iloa on ylijäämälämmöstä? Voisiko sen hyödyntää? Yhä useammin voimme vastata: Kyllä voi! Ylijäämälämpöä hyödyntämällä edistetään energian tehokasta ja vastuullista käyttöä ja lisätään samalla päästötöntä lämmöntuotantoa. Tämän mahdollistaa avoin kaukolämpöverkko siellä, missä se on käytettävissä tai järkevästi liitettävissä.

Kaukolämpöverkko mahdollista energiantuotantomuotojen kehittymisen

Kaukolämpö on Suomen yleisin rakennusten lämmitysmuoto – ja suosituin lämmitysmuoto myös Tampereella. Suomessa kaukolämpö lämmittää lähes puolet kaikista rakennuksista ja suurimmissa kaupungeissa markkinaosuus on jopa yli 90 %. Suosion takana on lämmitysmuodon yksinkertaisuus, huolettomuus, luotettavuus ja energiatehokkuus. Tampereella kaukolämpöenergian hintatasokin on alle keskitason, hinnankorotuksia ei ole tehty vuoden 2013 jälkeen.

Kaukolämpöverkko on nerokas järjestelmä, joka on mahdollistanut eri energiatuotantomuotojen kehittymisen vuosikymmenten saatossa. Uusia, energiatehokkaita ja päästöttömiä tuotantolähteitä on voitu ottaa käyttöön ilman jakelujärjestelmän muutoksia. Keskitetystä energiantuotannosta ollaan siirtymässä kohti hajautettua tuotantoa.  Asiakkaat ovat saaneet kaiken tämän kehityksen käyttöönsä ilman omia investointeja eikä muutoksia asiakaslaitteisiin ole tarvittu. Yhteisöllisenä järjestelmänä kaukolämpöverkosto mahdollistaa jakamistalouden, jossa kaukolämpöasiakkaat voivat siirtää ylijäämäenergiansa muiden käytettäväksi.

Kaukolämpö on keino torjua ilmastonmuutosta

Tamperelaisen kaukolämmön tuotantoa ja jakeluverkostoa on johdonmukaisesti modernisoitu ja kehitetty puhtaampaan suuntaan. Sähkölaitoksen energiantuotannon CO2-päästöt ovat vähentyneet lähes 30 % 10 vuoden aikana. Keinoja ovat olleet mm. energiatehokkuuden optimointi lämmön ja sähkön yhteistuotannolla, uusiutuvien polttoaineiden osuuden merkittävä kasvattaminen ja Tarastenjärven hyötyvoimalaitoksen käyttöönotto. Sähkölaitoksen vuosi sitten lanseeraama Älykäs Kaukolämpö -palvelu on mahdollistanut taloyhtiöille jopa 10 % säästöt energiankulutuksessa asuntojen olosuhteista tinkimättä.

Sähkölaitoksen tavoitteena on, että vuonna 2030 jo 90 % kaukolämmön tuotannosta on uusiutuvaa. Jatkossa Naistenlahden voimalaitoksen saneerauksen valmistuminen mahdollistaa jopa 100 % biopolttoaineiden käytön. Syvällä kallioperässä olevan geolämmön hyödyntämistä suunnitellaan ja tamperelaisten kiinteistöjen hukkalämpöjä otetaan kasvavassa määrin talteen kaukolämpöverkkoon.

 

OmaLämpö -tuotteella edistetään ja helpotetaan asiakkaiden ryhtymistä kaukolämmön pientuottajiksi.

 

Ylijäämälämmön talteenotto kaukolämpöverkkoon

Omien energiantuotantomuotojen lisäksi asiakkaiden ylijäämälämpö ymmärretään meillä yhdeksi energialähteeksi, jonka hyödyntäminen on vasta alkusuoralla potentiaaliin verrattuna. Ylijäämätuotannon talteenotto kaukolämpöverkkoon tulee olemaan yksi merkittävistä päästöttömän kaukolämmön lähteistä. Tällä hetkellä teollisuuden prosesseissa syntyvää ylijäämälämpöä tuuletetaan usein ”harakoille”.

Sähkölaitoksen avoin kaukolämpöverkko mahdollistaa uusiutuvan lämpöenergian toimittamisen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkkoon. Sähkölaitos on ostanut ylijäämälämpöä jo 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2019 lanseerattiin OmaLämpö -tuote, jolla pyritään edistämään ja helpottamaan asiakkaiden ryhtymistä kaukolämmön pientuottajiksi. Lämmön pientuottaja saa myymästään energiasta kilpailukykyisen hinnan.

Haluatko tutustua tarkemmin OmaLämpöön? Tuote-esittelyyn pääset tästä: https://www.sahkolaitos.fi/lampoa-ja-viileytta/omalampo/

 

Christian Geiger

Tuotekehityspäällikkö