Ratinaan maalataan parhaillaan Tampereen suurinta muraalia

20.07.2021 kello 13.04

Muraalilla on kokoa 700 neliötä ja aiheena sähkön historia.

muraalin havainnekuva

Tampereen Sähkölaitoksen Lämpötalon pohjoispäässä, öljysäiliön vieressä sijaitsevaan isoon muuriin maalataan noin 700 neliön kokoinen muraali eli seinämaalaus. Se on valmistuessaan Tampereen suurin muraali. Maalaus tehdään julkiseen tilaan, joten se tulee olemaan kaikkien ihasteltavissa. Navigaattorilla löytää perille osoitteella Voimakatu 17, Tampere.

Projektia vetää lastenkulttuuriyhdistys Sirkusrakkauspumpum, joka valitsi teoksen toteuttajaksi paikallisia ammattitaiteilijoita, joilla on paljon kokemusta suurten seinämaalausten tekemisestä.

muraalin havainne

Teoksen aiheena on sähkön historia. Vuonna 1888 Tampereen kaupungin oma sähkölaitos valaisi ensi kertaa kaupunkia. Samalla hetkellä maan ensimmäinen kunnallinen sähkölaitos aloitti toimintansa. Tästä teoksen tarina jatkuu nykyaikaan. Teos on tarkoitus myös valaista, joten se tulee näyttämään upealta myös pimeänä vuodenaikana!

Teoksen tilaajina ovat Tampereen Sähkölaitos, Tampereen Sähköverkko ja Tampereen Vera. Taustalla on Sähköverkon ja Sirkusrakkauspumpumin pitkään jatkunut yhteistyö, jolla nyt mahdollistetaan ammattitaiteilijoille töitä vaikean korona-ajan jälkeen. Projektia sponsoroi Tikkurila.

Muraalin suunnittelu käynnistettiin jo keväällä, ja maalaaminen aloitettiin heinäkuun puolessa välissä. Seinämaalaus valmistuu heinäkuun loppuun mennessä.

muraalin osa

Seinämaalausta toteuttavat Hermann Sebastian Schultz, OCTO, ja Tomi Lastunen, jotka ovat kaikki Tampereella syntyneitä ja Tampereella asuvia kuvataiteilijoita. Loppukesästä graffititaiteilija Lastunen maalaa myös lähistöllä olevia sähkönjakokaappeja samalla teemalla ja värimaailmalla.

Schultzin seinämaalauksia on Tampereella nähtävissä mm. Laukontorilla Takon muurissa (2018), sekä Santalahden uusissa kerrostaloissa. OCTOn maalauksia on nähtävissä mm. Tampere-talossa (Leijonan Elämää, 2016), Kehräsaaressa (2018), Hiedanrannassa. Lastunen on Sirkusrakkauspumpumin katutaidetoiminnasta tuttu kuvataiteilija, joka on toteuttanut Pirkanmaalla julkiseen tilaan yli 20 teosta, yli 20 yhteisötaideteosta sekä monia maalauksia yrityksille ja yksityisille tahoille.

Tutustu taiteilijoihin: