Poikkeusoloista kohti rohkeampaa maailmaa
Kirjoitin noin puolitoista vuotta sitten blogiartikkelin otsikolla ”Energia virtaa poikkeusoloissakin”. Olimme silloin eläneet muutaman kuukauden ajan koronapandemian tuomaa poikkeuksellista aikaa. Reagoimme Tampereen Sähkölaitoksella pandemiaan ensimmäisten yhtiöiden joukossa ja olimme ottaneet käyttöön erilaisia normaalista toimintatavasta poikkeavia järjestelyitä.
Tässä kohtaa voi jo varmuudella todeta, että teimme oikea-aikaisia ja oikeita toimenpiteitä. Nyt onkin hyvä hetki reflektoida kulunutta puoltatoista vuotta ja pysähtyä hetkeksi miettimään, että miltä maailma – ja etenkin energiantuotanto ja jakelu työpaikkana – tulevaisuudessa voisi näyttää.
Rohkeat päätökset kannattivat
Teimme energiantuotannon ja jakelun kunnossapidon puolella heti pandemian alussa isoja järjestelyitä.
Siirryimme hajautettujen tiimien toimintamalliin ja teimme paljon työtä toimintaperiaatteella ”suoraan kodista työmaalle”. Näillä toimilla halusimme suojella työntekijöitämme uudelta, vieraalta virukselta ja samalla välttää Sähkölaitoksen kannalta pahin skenaario eli laajamittainen karanteeni huoltovarmuuskriittisten toimintojen parissa.
Päätimme toteuttaa kunnossapitoa suunnitelmallisesti, emmekä lähteneet esimerkiksi siirtämään isoja vuosihuoltoja. Tämä oli oikea päätös, koska vuosihuoltojen aikana on tullut vastaan sellaisia alkavia vaurioita, jotka olisivat voineet poikia isoja haasteita hyvän käytettävyyden ylläpidolle tulevaisuudessa. Vuosihuolloissa huolehdimme koronasuojautumisesta erityisen tarkasti, joten terveysturvallisuuttakaan ei vaarannettu. Olimme vuosihuoltopäätöksessä rohkeita ja se kannatti.
Tuotantolaitosten ja verkkojen käytön puolella jaoimme muun muassa valvomotoimintoja fyysisesti eri tiloihin. Tällä sektorilla työhyvinvointi varmasti koki eniten alamäkeä, koska valmista näin pitkän ajan hajautettua toimintamallia ei ollut valmiina, eivätkä nopeasti käyttöön otetut tilat ole päävalvomoiden tasoa. Tässä onkin paikallaan myös julkisesti kiittää meidän vuorotyötä tekevää henkilöstöä jaksamisesta ja hyvästä tsemppauksesta poikkeusjärjestelyiden aikana!
Onnistuimme myös eri projektitoiminnoissamme. Kaukolämpöverkkoa ja uusia liittymiä rakennettiin koronan varjossa hurja määrä ja suunnitelmallista perusparannusta tehtiin paljon.
Myös laitospuolella toteutettiin isoja investointeja, joista yhtenä esimerkkinä Pirkkalan Ollikan uusi huippu- ja varalämpökeskus:
Calortec Oy:n toimittama uusi huippu- ja varalämpökeskus rakentumassa.
Johtamisen haasteita
Mietin pandemian alussa paljon johtamiseen tulevia haasteita erityisesti viestinnän näkökulmasta. Nyt kun alamme toimistotyötä tekevien osalta pikkuhiljaa enemmän palata myös lähityöhön ja esimerkiksi kunnossapitotiimeissäkin voidaan kokoontua enemmän yhteen, on aika huokaista monestakin syystä.
Kaipaamme yhteisöllisyyttä sekä vapaamuotoisia käytävä- ja kahvipöytäkeskusteluja työkavereiden kanssa. Tämä aika on opettanut sen, että viestinnän näkökulmasta juuri spontaanit ja vapaamuotoiset keskusteluhetket ovat meille todella arvokkaita.
Poikkeusolojen aikana on monelle herännyt myös huoli tiimikaverin tai oman jaksamisen suhteen. Näissä asioissa saamme olla herkällä korvalla tulevaisuudessakin, ja tämänkin vuoksi työhyvinvoinnin kehittäminen on omalla agendallani korkealla. Tutkimuksissa on myös todettu, että työhyvinvoinnilla ja yrityksen menestyksellä on selkeä korrelaatio, joten tästäkin syystä työhyvinvoinnin johtaminen pitäisi olla kaikkien esimiesten agendalla.
Onnistumisen edellytykset
Kaikki käyttöön ottamamme koronarajoitukset eivät ole olleet toimintamme kannalta optimaalisia. Ne ovat kuitenkin mahdollistaneet sen, että olemme onnistuneet koko pandemian ajan toteuttamaan tärkeimmän tehtävämme eli pitämään asiakkaamme lämpiminä ja tyytyväisinä.
Monessa asiassa onnistumisen edellytyksinä ovat toimineet meidän hyvät ict-järjestelmämme. Siirryimme usean asiantuntijaroolin osalta etätyömalliin, jossa toimivat etäyhteydet korostuivat. Omasta näkökulmastani nämä asiat tekivät siirtymisen kotikonttorille helpoksi. Iso kiitos tästä Sähkölaitoksen Liiketoimintateknologiat-yksikön ammattilaisille!
Yhtenä yksityiskohtana täytyy todeta, että otimme pandemian aikana käyttöön uuden omaisuudenhallinnan toiminnanohjausjärjestelmän kokonaan etänä. Tämä ei olisi mitenkään onnistunut ilman toimivia työkaluja.
Kaikista onnistumisista iso kiitos sekä mahtavalle henkilöstöllemme että lukuisille ammattitaitoisille yhteistyökumppaneillemme!
Opit ja tulevaisuus
Yksi tärkeimmistä opeista, jonka haluan viedä poikkeusoloista uuteen arkeen, on rohkeus. Teimme pandemian alussa nopeasti ja pakotetusti meille uusia asioita. Huomasimme pian, että moni pakon edessä käyttöön otettu toimintatapa olikin itseasiassa jollain tapaa vanhaa toimintamallia parempi. Syynä saattoi olla esimerkiksi siviilielämän ja työarjen sujuvampi yhteensovittaminen. Osassa uusia toimintatapoja totesimme nopeasti, että uusi malli on selkeästi tehokkaampi tapa toimia kuin vanha.
Montaa onnistumista yhdistää digitalisaatio ja sen monet mahdollisuudet. Digitalisaatio on tulevaisuudessa yhä enemmän tekemisemme keskiössä ja se mahdollistaa osaltaan myös työhyvinvoinnin kehittämistä sekä kokonaistaloudellisesti tehokkaampia toimintatapoja. Työhyvinvointi ja digitalisaatio, siinä kaksi avainsanaa tulevaisuuteen.
Rohkeasti eteenpäin!
Paavo Knaapi
Johtaja, Energia