Petri Sihvosta Tampereen Sähköverkon uusi toimitusjohtaja

02.12.2021 kello 11.42

Urakehitys apuasentajasta toimitusjohtajaksi vei 32 vuotta.

​Tampereen Sähköverkon toimitusjohtajana aloitti 1.12.2021 sähkövoimatekniikan insinööri (YAMK) Petri Sihvo, 52.

Peräti 32 vuotta Tampereen Sähkölaitos -konsernissa työskennellyt verkkopäällikkö Petri Sihvo tuntee talon, sillä mies aloitti Sähkölaitos-uransa vuonna 1988 apuasentajana oppisopimuskoulutuksessa. Silti tuleva muutos jännittää:

- Toivottavasti työ perehdyttää tekijänsä ja onneksi edeltäjäni Marko Lundström on edelleen täällä ja häneltä voi kysyä neuvoja. Syvään päähän tässä kuitenkin mennään ja hyvin lyhyellä varoitusajalla, Petri hymyilee.

Petri tunnetaan juurikin hymyilevänä, rauhallisena ja asiantuntevana persoonana, joka hoiti pitkään työnsä ohessa myös ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilön pestiä. Hän on ollut myös toimitusjohtajan sijainen sekä Tapio Salosen että Marko Lundströmin aikana. 

Palataan ihan alkuun. Mikä on ollut tiesi toimitusjohtajaksi?

- Olen kotoisin Tampereelta. Aikanaan kävin Pyynikillä ammattikoulua ja valmistuin sähköasentajaksi. Siihen aikaan oli tyypillistä, että Sähkölaitokselle otettiin alkuun vuodeksi oppisopimuksella. Aloitin kaapeliasennuksilla, sitten sähköasema- ja muuntamohommiin ja ilmajohtoryhmiin. Olen aina sanonut, että olen ojasta noussut.

Petri sai paikan johtoasentajana ja jatkoi kaapeliryhmissä. Hän teki 20 kilovoltin jatkoja ja päätteitä sekä 0,4 kilovoltin pienjännitekaapeliasennusta.

- Yhtenä päivänä oli 20 astetta pakkasta, tuuli aika kovaa ja olin Mältinrannassa pylväässä töissä. Piti kytkeä kaapeli ilmajohtoverkkoon. Näpit olivat jäässä eikä homma lähtenyt luistamaan. Silloin mietin, että mitä jos toimistohommat olisivat sittenkin se minun juttuni. Laitoin hakupaperit seuraavaan ammattikorkeakouluhakuun ja valmistuin sieltä insinööriksi 1996.

Valmistumisen jälkeen Petri Sihvo valittiin määräaikaiseen insinöörin toimeen vuodeksi. Hän oli työtoimistossa Tapio Salosen alaisena.

- Sitten tapahtui ihme: Lopputyöni valvoja Mika Pekkinen kysyi, lähdenkö mukaan verkkotietojärjestelmän uusimisprojektiin. Tottakai lähdin! Sain toistaiseksi voimassa olevan kehitysinsinöörin paikan ja opin paljon uutta. Uusi järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1997.

Vuonna 2009 Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja Tapio Salonen tarjosi nykyistä paikkaa verkkopäällikkönä. Verkkopäällikkönä Petri on vastannut Sähköverkon investoinneista, omaisuudenhallintaprosessista sekä ollut yhteyshenkilö valvovan viranomaisen eli Energiaviraston suuntaan. Hän on tehnyt monenlaisia raportteja ja suunnitellut tulevaa.

- Vaikka olen ollut samalla työnantajalla 32 vuotta, työ on ollut vaihtelevaa ja koen kehittyneeni. Olen saanut aika vapaat kädet tehdä työni omalla tavallani luovasti. Olen saanut päättää aika isoistakin asioista ja esimiehet ovat uskaltaneet luottaa.

Petrin viimeisin tutkinto on ylempi ammattikorkeakoulututkinto teknologiajohtamisesta vuodelta 2013.

Petri Sihvo

Millaisessa energiamaailmassa Petri Sihvo tulee luotsaamaan noin 50 työntekijän Tampereen Sähköverkkoa?

- Ensinnäkin meillä on aivan huippuosaajia ja yhteen hiileen puhaltamista, ihan poikkeuksellinen yhteisö. Olemme koko alana nyt uuden edessä, kun energiamurros tulee. Meiltä vaaditaan uudennäköistä lähestymistä perusasioihinkin; joustopalvelut, akkuvarastot, liikenteen sähköistys, öljylämmityksenkin osittainen sähköistyminen… Meidän haasteemme on se, miten järkevästi rakennetaan ja mitoitetaan verkkoja tähän toimintaympäristöön. 

- Pahin skenaario on, että tehdään toimitusvarmuustoimenpiteet laput silmillä ja havaitaan, että hiljan rakennettua verkkoa ei enää tarvita. Tämä ei niinkään koske Tamperetta, koska tämä on kasvukeskus. Meidän jakelualueemme on ihan Suomen parhaimmistoa, koska maantieteellisesti pienellä alueella on yli 160 000 käyttöpaikkaa. Täällä haasteena on kokonaisuuden hallinnointi, kun niin paljon tapahtuu aivan ympäri kaupunkia ja yhtaikaa.

Sihvo arvostaa verkostoitumista:

- Yhteistyötä on syytä lisätä. Olisi tärkeää tietää, miten muissa vastaavankokoisissa kaupunkiyhtiöissä toimitaan ja toisaalta nähdä myös maaseutuverkkojen kollegoita, koska meillä on myös Teiskon haja-asutusalue alueellamme. Kun vierailut taas joskus sallitaan, erilaisten toimintatapojen vertailusta on varmasti hyötyä sekä meille että muille jakeluverkonhaltijoille. Tehokkaat toimintatavat näkyvät asiakkaillemme kohtuullisina siirtohintoina.

Kun toimintavarmuuteen investoidaan, puhutaan yleensä ilmajohtojen vaihtamisesta maakaapeleihin. Toki muitakin vaihtoehtoja, kuten verkkoautomaation lisäämistä, toteutetaan. Ensi keväänä kysymme asiakkailtamme mielipiteitä ja ehdotuksia kehittämissuunnitelmastamme, jonka perusteella verkkoa rakennetaan.

- Teiskoa kaapeloidaan ja automatisoidaan nyt täyttä häkää, noin 30 kilometriä keskijänniteverkkoa sekä kymmeniä muuntamoautomaatiokohteita joka vuosi. Vuoden 2028 loppuun mennessä asemakaava-alueen ulkopuolella on voimassa 36 tunnin toimitusvarmuusvaatimus. Siinä meillä on vielä painimista.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

- Harrastan kaksipyöräisiä; pyöräilen ympäri vuoden ja kesäisin ajelen myös moottoripyörällä. On hyvää vastapainoa työlle, kun kotona säätää Hondan moottoria ja siihen on ihan pakko keskittyä kunnolla. Myös musiikin kuuntelu ja keikoilla käynti on lähellä sydäntä.

Onnea ja menestystä uudelle uraportaalle, Petri!