Palvelumuotoilu saavutti kaukolämpöasiakkaat

09.03.2018 kello 14.34

Kaukolämmön kysyntäjoustopalvelun sisällön suunnittelu käy kuumimmillaan. Palvelu on ollut pilottiasiakkailla käytössä muutaman kuukauden, joten sen toimivuudesta on jo dataa olemassa. Mutta millaisia raportteja asiakkaat haluavat datasta tehtävän? Entä miten he toivovat heihin otettavan yhteyttä?

Näitä ja monia muita palvelun kulmakiviä ideoitiin yhdessä asiakkaiden kanssa keskiviikkona. Mukana oli sekä pilotissa mukana olevien että palvelusta kiinnostuneiden asiakkaiden edustajia. Tilaisuuden pääemäntänä hääri Sähkölaitoksen tuotepäällikkö Suvi Suojanen.

Työpajat oli jaettu kolmen teeman ympärille:

  • TIETOISUUS: Miten ja missä palvelusta halutaan tietoa?
  • ASENNUKSET JA KÄYTTÖ: Mitä tietoa tarvitaan? Mitä on otettava huomioon?
  • RAPORTOINTI: Millaisia raportteja, kenelle ja kuinka usein?

Työpajoissa tuli hyvin esiin se, miten erilaisia asiakastarpeet ovat. Opiskelijataloissa tarjotaan helppoa ja mukavaa asumista, jossa päätökset jäävät omistajan tehtäviksi. Omistusasunnoissa asukkaat voivat olla hyvinkin kiinnostuneita omista kulutuksistaan ja vertailuista naapureihin, mutta tietosuoja estää kertomasta asuntokohtaisia vertailuja naapureille. Yksityispuolella toivottu pankkitunnistautuminen ei taas ole käytössä suuria tilakokonaisuuksia hallinnoivilla isännöitsijöillä ja huoltomiehillä, joilla tulee olemaan monen kiinteistön raportit näpeissään.

Toivelistalla oli myös lisäpalveluita, kuten hälytyksiä siitä, jos jossain asunnossa lämpötila nousee sovitun hälytysrajan ylä- tai alapuolelle. Mutta kenelle hälytys tulisi? Milloin ja mitä kanavaa? Raportoinnin reaaliaikaisuuskin kiinnostaa osaa asiakkaista, osalle riittää kuukausitason raportti. Joku toivoisi voivansa itse räätälöidä oman raporttinsa.

Palvelumuotoilun aamupäivä oli tehokas ja tiivis. Paras palvelu syntyy kuitenkin vasta, kun yhdistetään toiveet, mahdollisuudet, moderni tekniikka sekä asiantuntijoiden ammattitaito.

Kaukolämmön kulutusjoustopalvelun ensimmäinen kaupallinen versio on tarkoitus julkistaa syksyllä 2018.

Kaukolämmön kysyntäjoustopalvelu

Suvi Suojanen kertoi aluksi, mistä kaukolämmön kysyntäjoustopalvelussa on kyse.

Kaukolämmön kysyntäjoustopavelu

Työpajoissa vaihdettiin ajatuksia osallistujien kesken ja kirjoitettiin kiteytykset taululle.

Kaukolämmön kysyntäjoustopalvelu

Osalllistujat saivat myös kirjallisia tehtäviä.

Kaukolämmön kysyntäjoustopalvelu

Kun ideat eivät meinanneet mahtua taululle, Nelli Maijala kyykkäsi niitä lattianrajaan saakka.

 

Tiivistahtisen tilaisuuden päätteeksi kysyttiin, miltä nyt tuntuu. Eräs asiakas totesi heti: "Kyllä tästä hyvä tulee!" Sen kommentin voimin jatkamme kehittämistä. Kiitos kaikille osallistujille!