Pääskynen ja kaukolämmön helikopterilennot - molempien mukaan kesä on lähellä

17.04.2020 kello 10.34

BirdLifen mukaan kevään ensimmäinen haarapääsky oli jo viikko sitten ennättänyt Ylöjärvelle. Maanantai-iltana (20.4.2020) Ylöjärven taivaalle lentää myös kaukolämpöverkkoa tarkasteleva helikopteri, kuten jo useana keväänä tähän aikaan.

Helikopteri nousee Lielahden voimalaitoksen pihasta ja Ylöjärven jälkeen se jatkaa Länsi-Tampereen verkon kuvauksia. Kopteri on varustettu lämpökameralla, joka kuvaa Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkkoa, kun kopteri lentää putkien yläpuolella.

Lämpökameran avulla tutkitaan, löytyykö putkien kohdilta mahdollisia lämpimiä kohtia eli vuoto- tai eristevauriopaikkoja. Putkissa virtaa näillä keleillä noin 80-90-asteista vettä, joten se eroaa maan lämpötilasta hyvin ja näkyy kamerassa.

Lentoja tehdään ensi viikolla kahtena tai kolmena säiden salliessa. Lentäjä voi tosin päättää lähteä lentämään jo viikonloppuna, jos keli näyttää silloin parhaalta. Kova sade tai voimakas tuuli estävät lennot.

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkon lämpökamerakuvauksia tehdään kaukolämmön toimitusvarmuuden varmistamiseksi. Kuvauskorkeus on 300 metriä, joten matalalla lentävä helikopteri voi herättää huomiota kaupungeissa. Helikopterilennot tehdään auringonlaskun jälkeen, jolloin maanpinta on tasalämpöinen ja liikennettä kaduilla vähän.

Pahoittelemme lentojen mahdollisesti aiheuttamaa ajoittaista, paikallista melua.