Näsijärven pintaa lasketaan kuusi senttiä maanantaihin mennessä

05.06.2019 kello 13.08

"Ranta-Tampella sijaitsee keskeisellä paikalla, Tampereen keskustan pohjoisreunalla, Näsijärven rannassa ja Tammerkosken suulla. Alue on Tammerkosken ympäristön viimeinen laaja uudisrakentamisalue. Rantakadut ja asuintalojen keskelle rakennettava kanava siltoineen tulevat luomaan alueelle omaleimaisen ja ainutlaatuisen kaupunkimaisen ilmeen."

Näin Tampereen kaupunki kuvailee rakenteilla olevaa Ranta-Tampellan asuinaluetta nettisivuillaan.

Alueella aletaan maanantaina 10.6. valaa uutta siltaa ja sen muottien rakentamisessa on huomattu, että sillan valu edellyttää tämänhetkistä matalampaa Näsijärven pinnankorkeutta. Niinpä siltaa rakentava yritys on pyytänyt, että Tampereen Sähkölaitos laskee Näsijärven pintaa noin 6 senttiä nykyisestä. Näsijärven pinta on nyt keskiviikkona korkeudessa 95,22 m merenpinnan yläpuolella.

Näsijärven pinnankorkeutta on alettu tänään alentaa avaamalla ensin Tampellan voimalaitoskanavan muta- ja jääluukkuja, jotka sijaitsevat voimalaitoskanavan eteläpäässä.

palatsinrai.JPG

Huomenna torstaina pysäytetään Finlaysonin voimalaitoksella tekeillä olevat korjaustyöt ja otetaan vesivoimalaitos käyttöön, jotta vettä saadaan ajettua molemmista kanavista. Lisäksi Tammerkosken keskellä olevaan ns. tulvauomaan (kuvassa kuivana) päästetään niin paljon vettä kuin settilankkuja avaamatta pystytään ottamaan.

Näillä toimenpiteillä pyritään saamaan Näsijärven vedenpinta laskemaan maanantaiaamuun mennessä toivotulle tasolle. Kosken kuohuntaa ei sittenkään nähdä torstaiaamuna, koska Finlaysonin vesivoimalaitos saadaan käynnistettyä mukaan purkamaan vettä kohti Pyhjärveä.