Nakkiskootterista tehdään sähköinen Tampereella

02.11.2017 kello 09.01

Vespa

Keskustorin nakkifakiirilla Antti Kantolalla on upea sininen menopeli, joka kääntää päät. Se on kevyt kolmipyörä, Vespa Piaggio, vuodelta 1970. Kokonaan entisöity Vespa olisi oiva vekotin nakinajoon, mutta Antilla on ongelma.

- Koska Vespan moottori on sijoitettu kuljettajan penkin alle, on ohjaamossa infernaalinen meteli. Eivätkä käryttävät kaksitahtikoneet ole muutenkaan kovin miellyttäviä. Sähkömoottorilla nämä ongelmat poistuisivat - ja siitähän se idea sitten lähti, Antti paljastaa.

Antti Kantola alkoi tutkia mahdollisuuksia tehdä Vespasta sähkökäyttöinen. Aiempaa täsmälleen samanlaista projektia hän ei löytänyt, mutta ei hän sellaista varsinaisesti halunnutkaan. Vespasta on tarkoitus tulla aidosti tamperelainen, sähköinen nakkiskootteri.

Yhteistyökumppaneikseen Antti löysi Tampereen Sähkölaitoksen sekä Tampereen Ammattikorkeakoulun eli TAMKin.

- Sähköistyminen on liikenteen tulevaisuutta ja Sähkölaitos on omalta osaltaan mukana kehityksessä. Kokeilin kerran Antin Vespaa ja se oli niin kaamea ajettava, että pakkohan miestä on auttaa mäessä, hymyilee johtaja Pertti Suuripää Tampereen Sähkölaitokselta.

Kun Vespa valmistuu, se pääsee nakinajon lomassa myös lomailemaan Sähkölaitoksen tapahtumissa.

Vespa ulos

Vespa on päässyt TAMKin laboratoriomaisiin sisätiloihin muutosprojektin ajaksi. Kyllä nyt kelpaa!

 

Ajomukavuus paranee

Tamkista löytyvät projektin todelliset taikurit. Neljän nuoren miehen ryhmä otti haasteen vastaan osana Älykkäät koneet -opintopolkuaan ja alkaa tuunata Vespasta sähkökäyttöistä. Moni asia on vielä auki, mutta innostus on käsinkosketeltavaa.

- Olen opiskelun ohessa jenkkiauto- ja offroad-harrastaja, joten tässä pääsee toteuttamaan oppimaansa ja oppimaan uuttakin, myhäilee Rami Jokkeenhaara. Hän on ajoneuvotekniikan kolmannen vuoden opiskelija ja vastaa Vespan purkamisesta ja kasaamisesta.

Projektipäälliköksi opiskelijat ovat nimenneet Mikko Similän. Tämä konetekniikan opiskelija hoitaa myös mekaanisen suunnittelun.

Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija Roope Paasonen tekee sähkösuunnittelun yhdessä Kalle Rantamäen kanssa.

- Vespan pitäisi valmistua vappuun 2018 mennessä. Uskon, että teknisesti se valmistuukin hyvissä ajoin, mutta koeajoille ja ohjelmoinnille pitää jättää runsaasti aikaa, Roope huolehtii.

Nakkiskootterilla pääsee ajamaan noin kuuttakymppiä ja tarkoitus on, että ajonopeus tulee säilymään sillä tasolla. Suurin muutos tulee olemaan ajomukavuudessa ja ympäristöystävällisyydessä.

- Ketjuveto säilyy, mutta keskiakselille tulee kiinni sähkömoottori. Vespaan tulee myös nykyaikainen akkujärjestelmä, jota ei ole vielä varmaksi valittu, Antti kertoo.

Vespan laitepaino on 350 kiloa ja hyötykuorman enimmäispaino 300 kiloa. Siinä on nyt 8 hevosvoimaa. Uusi sähkömoottori tulee olemaan mahdollisesti teholtaan 5 kilowattia.

Vespan tekijät 

Rami ja Roope saavat tärkeitä opintopisteitä Vespan sähköistämisestä. Nakkifakiiri Antti Kantola (oik.) puolestaan hienon menopelin nakinajoon.

 

Nakkiskootterin historia

  • Vespa Piaggio oli Stockmannin tsuppareiden käytössä 1970-1973
  • 1973 Vespa kääntyi katolleen ja kolhiintui pahasti
  • Kallen Kolarikorjaamon ja maalaamon Kalle osti Vespan itselleen. Vespa purettiin.
  • Vespa oli 35 vuotta purettuna, lavakin katosi maailman tuuliin.
  • Juha Erkkilä osti Vespan raadon ja entisöi sen. Samanlainen lavakin löytyi.
  • 2015 Vespa läpäisi museokatsastuksen.
  • 2016 Nakkifakiirille
  • 2017 alkaa Vespan muuttaminen sähköiseksi nakkiskootteriksi

 Vespa takaa

Nakkiskootterissa on muutama oma jippo: kilometrimittaria siinä ei ole ja siinä on neljä vaihdetta sekä eteen että taakse. Peruuttamalla pääsee yhtä lujaa kuin eteenpäinkin ajamalla.

 

Kirjoittaja

Riitta Savola

Viestintäpäällikkö Riitta Savola

Kirjoittaja on ajanut pyörällä, mopolla, trukilla, autolla ja asuntoautolla, mutta ei koskaan kolmipyöräisellä Vespalla.

Aiheet: Sähköauto