Minkä väristä on sähkö?

23.01.2020 kello 08.51

Miten hankalaa onkaan kuvittaa jotain, mikä ei näy? Tämä palaa usein mieleen markkinoidessani Sähkölaitoksen tuotteita ja palveluita.

Sähkö – sehän on jotain, mikä tulee töpselistä, jolla koneet käy tai asunto lämpiää. Julkisuudessa sähköstä puhutaan väreillä: vihreänä, mustana tai joskus jopa harmaana. Vihreää sähköä tehdään uusiutuvilla polttoaineilla, mutta ei tuulikaan kovin vihreältä näytä kuvassa eikä sähkö tiedä, millä se on tehty.

Sähköä ei näe eikä sitä koskematta tunne. Jos näin käy, kaikki ei ole välttämättä hyvin – kukapa sähköiskuja, oikosulkuja tai kipinöintiä kaipaa.

Tunnistaisitko tämän Sähkölaitoksen mainokseksi, vaikka nimeämme ei näkyisi? Tuttu viesti, tuttu fontti, tuttu väri- ja kuvamaailma, vaikka jokainen mainos on oma yksilönsä. Markkinoijalle tärkeä yhteistyökumppani on myös mainostoimisto, joka tuntee yrityksen strategian ja tekee visioista ja toiveista totta.

Värimaailmaa syvemmälle

Näkymätön sähkö kaipaa tuekseen aika lailla syvemmällä olevia perusteita, jotta asiakas sitä kiinnostuisi hankkimaan juuri Sähkölaitokselta. Ja peruste on yhä useammille jokin muu kuin halpa hinta. Mennään arvostuksiin ja asenteisiin asti.

Yhä useammille peruste on sähkön tuotannon puhtaus, toisille läheisyys ja paikallisuus, yrityksen luotettavuus, joillekin lähipiirin arvostus tai trendikkyys.

Kissa kehrää kaukolämpökodissa

Entäs lämpö; tuo jokaiselle tärkeä tunne. Kuvituksessa lämpöön liitetään usein perhe tai hyvät ystävät, mielihyvä. Kissa kehräämässä.

Lämpöä tulee fyysisesti asuntoon jostain, jonkun tuottamana. Sitä ei edes ajattele, sitä ei näe – ennen kuin sitä ei yhtäkkiä tulekaan. Onko pumppu hajonnut vai termostaattiko tökkii? Kylmyys vasta laittaa meidät miettimään sen puutetta. Aika monelle silloin on tärkeää, että lämpöä tulee luotettavasti, ilman että itse pitää korjailla jotain tai hankkia huoltomiestä pumpun korjaukseen.

Ja auta armias, jos sinänsä näkymätön lämpö joskus näkyykin – höyrypilvet tai jääpuikot räystäillä tietävät yleensä huonoa. No, ainakin kaukolämmitetyssä talossa voin elellä huolettomasti ja keskittyä ihan muuhun mukavaan.

Eikä kuumina kesäpäivinä mikään ei mukavampaa kuin olla sopivasti ilmastoidussa toimistotilassa. Ei hikoile, ei janota, olo on mukava. Vasta jäähdytyksen puuttuminen siirtää ajatukset asiaan. Mutta miltä kaukojäähdytys näyttää mainoksessa? Onko sillä väri, että pystyy nukkumaan päiväunet sopivan raikkaassa makuuhuoneessa, vaikka ulkona on paahtaa helle ja koirat makoilevat varjoissa?

Kruununjalokivi

On sitten kyse sähköstä, kaukolämmöstä tai kaukojäähdytyksestä, meillä Sähkölaitoksella kaiken näiden yhteinen elementti on niiden tuottamisen puhtaus ja läheisyys. Sloganimme ’Ratkaisuja ilmastonmuutokseen’ on paljon kuvaava. Siinä on takana vissi ajatus, että meidän on alueen johtavana energiayhtiönä velvollisuus ja kunnia olla mukana ratkaisemassa ilmaston lämpenemisen ongelmia.

Perushyödykkeemme tarjoavat jo nyt täyden setin vihreyttä: uusiutuvilla energialähteillä tuotetun Lähilämmön, Tammerkosken vedellä, tuulella tai metsien hakkuujätteillä tuotetun Lähisähkön ja Näsijärven syvänteiden viileydellä tuotetun luonnon oman Lähijäähdytyksen kiinteistöille.

Meillä on markkinoinnissa kruununjalokivi, jota saamme olla hiomassa yhä uudelleen. Siinä on annos paikallisuutta, hippunen yli 130-vuotista historiaamme, yksi tahko luotettavuutta ja koko kehä ympäristöystävällisyyttä. Se hehkuu ihan kaikissa väreissä, jotka graafinen ohjeistomme antaa luvan käyttää. Sitähän se markkinointi yhdeltä kulmaltaan on.

Kaikki tämä tarjotaan asiakkaillemme ystävällisellä ja ammattitaitoisella myynnillä ja asiakaspalvelulla viimeisteltynä. Lähellä ja luotettavasti, tottakai.

 

Pauli Forsman

Markkinointipäällikkö