Menestystä Vuoden lähienergiaratkaisu -kilpailussa

31.01.2018 kello 14.37

Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton järjestämä kilpailu, joka päättyi vuoden 2017 lopussa. Kilpailun tulokset julkistettiin tänään.

Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi St1 Lähienergian palvelun ja myönsi kunniamaininnan Tampereen Sähkölaitoksen ja As Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20:n toteuttamalle kaksisuuntaiselle kaukolämmölle.

Asunto-osakeyhtiö Tampereen Pohjolankatu 18-20 korosti hakemuksessa sekä yhteistyötä että kaksisuuntaisen kaukolämmön pilotointimerkitystä: "Taloyhtiömme energiaratkaisujen eri komponentit ja kaksisuuntainen kaukolämpö ovat toisaalta teknisten ratkaisujen ja toimintakonseptien käyttöönottoa ja kehittämistä, mutta ennen kaikkea yhteistyötä taloyhtiön, energiayhtiön, urakoitsijoiden ja laite- ja palvelutoimittajien välillä. Haluammekin esimerkillämme osoittaa muille luottamuksellisen yhteistyön voiman, jonka avulla on mahdollista kokeilla ja kehittää uusia käytäntöjä, jotka parhaimmillaan mahdollistavat uusien palveluiden syntymisen ja laajenemisen niin kansallisella kuin globaalillakin tasolla. Ensimmäisenä taloyhtiönä otimme käyttöön Suomessa kaksisuuntaisen kaukolämmön, vai pitäisikö sanoa kaksisuuntaisen lähilämmön. Taloyhtiö myy ylimääräisen
lämpöenergiansa Tampereen Sähkölaitokselle."

Myös Tampereen Sähkölaitos näkee kaksisuuntaisen kaukolämmön erityismerkityksen juuri pilotoinnissa ja asiakasyhteistyössä.

- Se on tärkeä askel rakentaessamme tulevaisuuden energiaratkaisua yhdessä asiakkaidemme kanssa, korostaa johtaja Pasi Muurinen.

- Meille tämä on esimerkki yhdessä asiakkaiden kanssa tehtävästä kehitystyöstä. Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme markkinoiden parhaimpia energiapalveluja ja hyödyntää teknologian kehittyminen niiden tuottamisessa.

Muurinen kertoo, että tällä hetkellä pilotin tilanne asunto-osakeyhtiössä on se, että laitteistot on otettu käyttöön joulukuussa ja tällä hetkellä niitä jo käytetään ja tehdään säätö- ja viritystoimenpiteitä. Yhtiön sähkö tulee lähisähkönä päästöttömästi Tammerkoskesta.

 Kunniamaininta kaksisuuntainen kaukolämpö

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen otti vastaan kunniamaininta-plakaatin tänään Aalto yliopistolla järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa.

Vuoden lähienergiaratkaisu -kilpailussa palkinnon jakamisen tavoitteena on tuoda julkisuuteen uusia, puhtaaseen energiaan liittyviä lähienergiaratkaisuja, jotka lisäävät puhtaan energian hyödyntämistä, työllisyyttä ja taloudellista toimintaa. Vuoden 2017 tuomaristoon kuuluivat kansanedustaja Harri Jaskari (eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja), CFO, partner Tarja Teppo (Loudspring Oyj) ja professori Eva Heiskanen (Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus).

Palkinnon arviointikriteerit ovat:
• palvelu/tuote edistää puhtaan ja älykkään energian käyttöä
• palvelu/tuote mahdollistaa merkittävän päästöjen vähennyksen ja/tai energiatehokkuuden lisäykset
• puhtaan ja älykkään energian uusi/innovatiivinen tuote tai palvelu
• puhtaan ja älykkään energian palvelu/tuote, joka mahdollistaa suuren kustannusten säästön (asiakkaalle), kannattavuuden parannuksen (myyjälle)
• puhtaan ja älykkään energian palvelu/tuote on skaalautuva ja vientipotentiaalia
• puhtaan ja älykkään energian palvelu/tuote, joka on työllistävä ja luo uusia työpaikkoja

Lisätiedot kilpailusta: https://www.lahienergia.org/ajankohtaiset/vuoden-lahienergiaratkaisu/