Lukiolainen Aleksi pääsi kurkistamaan Sähkölaitoksen johtajien päivään

05.11.2021 kello 13.32

Tiistaiaamuna (2.11.) lahtelainen Aleksi Lehto, 18, heräili kotonaan hyvissä ajoin ennen aamuviittä. Tiedossa oli päivä johtajana Tampereen Sähkölaitoksella ja luvassa oli matkustamista bussilla ja junalla ennen kuin työpäivä alkaisi kello 8.

Aleksi oli osallistumassa Suomen nuorkauppakamarien tempaukseen Päivä johtajana. Päivä ruokakauppiaana oli vaihtunut viime hetkillä päiväksi johtajan paikalla energia-alalla. Näin abiturientti esitteli itse itseään ennakkoon:

”Käyn lukiota Lahden Lyseossa LUMATE-linjalla. Halusin osallistua tapahtumaan, sillä haluan tietää muun muassa energia-alasta lisää, mutta ennen kaikkea nähdä mitä johtaminen on. Yrittäjyys ja johtaminen kiehtovat minua, joten halusin heittäytyä mukaan. Tampereen Sähkölaitos herättää minussa mielenkiintoa, sillä olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona energia-alan jatko-opintoja.”

Aleksin päivä johtajana oli luvattu jakaa kahteen osaan: ensin Sähkölaitoksen toimitusjohtajan Jussi Laitisen kanssa aamupäivä Lämpötalossa Voimadulla ja sitten iltapäivä Tammervoimassa toimitusjohtaja Mika Pekkisen aisaparina.

Aleksi Lehto Jussi Laitisen tuolilla

Aleksi kokeili, miltä tuntuu istua toimitusjohtajan tuolilla Lämpötalon avokonttorissa.

Laitisen Jussi tuli ja kyseli heti rokotuksista ja siihen liittyen maskin käytöstä. Yhdessä Jussi ja Aleksi totesivat, että eivät rokotettuina maskia käytä. Turvallisuus on Sähkölaitoksella keskeisessä roolissa – myös koko koronapandemian ajan, koska huoltovarmuuskriittisellä yrityksellä ei ole varaa siihen, että sähkön tai lämmön tuotanto loppuisi henkilöstön sairastumisen vuoksi.

Jussi Laitinen aloitti päivän esittelemällä Aleksille Lämpötaloa. Lämpötalo on yli 100 vuotta vanha entinen höyryvoimalaitos, jota on vanhaa kunnioittaen saneerattu nykyaikaiseksi toimistotaloksi. Ensin kaksikko lähti Tampereen Sähköverkon tiloihin. Tampereen Sähköverkko on Sähkölaitoksen tytäryhtiö, joka toimii jakeluverkon haltijana pääosin Tampereen alueella ja vastaa sähköverkon suunnittelusta, rakennuttamisesta, kunnossapidosta ja käytöstä. Yhtiön toimitusjohtaja on Marko Lundström.

Aleksi Lehto Sähköverkon valvomossa.

Sähköverkon tiloissa käyttöinsinööri Kalle Siivonen (kuvassa oikealla) esitteli mm. jakelualuetta ja sen erityispiirteitä, valvomotoimintoja sekä sähköpulaan varautumista.

Petri Mäkinen ja ilmaisimet

Kunnossapitosuunnittelija Petri Mäkinen (kuvassa vasemmalla) esitteli juuri tarkastettuja oikosulkuilmaisimia, jotka vilkkuivat laatikossa ahkerasti.

Miten konsernin toimitusjohtaja työskentelee ja miltä näyttää hänen kalenterinsa? Jussi Laitinen päästi Aleksin katsomaan, miten hänen työpäivänsä normaalisti rakentuu.

- Minuuttiaikataulu näyttää olevan lähes joka päivä ja kun Jussi esitteli sähköpostilistaansa, niin älyttömän paljon oli meilejä, joita hän ei ole avannutkaan, Aleksi ihmetteli.

- Erityisen mielenkiintoista oli se, kun Jussi Laitinen kertoi urapolustaan. Hän korosti, että joku oma vahvan asiantuntemuksen ala kannattaa hankkia ja sen päälle johtamiskoulutusta, jos se puoli kiinnostaa.

Lounaan jälkeen päivä johtajana jatkui Tammervoiman toimitusjohtajan Mika Pekkisen matkassa. Parivaljakko kurvasi autolla Ratinasta Tarastenjärvelle, jossa Mika esitteli ison, sekajätettä polttavan laitoksen katosta lattiaan. Hän korosti lajittelun ja kierrätyksen merkitystä, mikä näkyikin monessa tilassa konkreettisesti.

Aleksi bunkkerin edustalla

- Valtavassa bunkkerissa kahmarit pöyhivät jätettä ja nostelevat arinalle. Jos siellä olisi pelkkää kuivaa sekajätettä eli lajittelu toimisi, bunkkerin pohja ei olisi märkä. Myös metallia tuli arinalta läpi eli metallinkierrätyksessä olisi vielä opittavaa, Aleksi näki läheltä.

Aleksi Lehto kurkkasi arinalle

Luukusta Aleksi näki, mieten liekit liehuvat arinalla ja polttavat roskat. Kurkistusluukkua avaa toimitusjohtaja Mika Pekkinen.

Tammervoiman toimitusjohtaja Mika Pekkinen on nähnyt laitoksen koko elinkaaren esisuunnittelusta nyt jo viitisen vuotta käynnissä olleeseen voimalaitokseen.

- Kehitystä tapahtuu silti koko ajan ja aina voi tehdä vähän paremmin ja nopeammin. Tänään näin itsekin ensimmäistä kertaa koekäytössä olevan uuden kameran, josta näemme paremmin, mitä arinalla tapahtuu, myös Tampereen Sähkölaitoksen kehitysjohtajana työskentelevä Mika Pekkinen iloitsi.

Lukiolainen sai johtajapäivänään tehdä myös kierroksen Tammervoiman tontin takaosassa olevalla geolämpötyömaalla. Vierailuhetkellä oli juuri porauskankien nosto käynnissä, jotta saadaan korjattua rikkoutunut venttiili. Porauskankien nosto ja takaisin maan alle asettaminen kestää yhteensä noin 15 tuntia, joten Aleksi ei jäänyt odottelemaan porauksen uudelleenkäynnistymistä. Sen sijaan hän pääsi näkemään ja kokeilemaan, miltä tuntuu hienoksi hioutunut musta graniitti, jonka läpi pora on pureutunut.

geolämpöporan terä

Aleksi Lehto ja käytetty poranterä geolämpötyömaalla.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Aleksi haaveilee menevänsä laskuvarjojääkäriksi, mutta sen jälkeinen urapolku on vielä auki. Ehkä energia-alan opintojen kautta johtajahommiin?

- Ala kiinnostaa nyt tosi paljon. Puhutaan, että nuorilla on ilmastoahdistusta, mutta itse uskon kehitykseen. Jos on ongelmia, keksitään ratkaisuita, mietti Aleksi päivän päätteeksi.