Lisääkö koiraharrastus työturvallisuutta?

26.04.2019 kello 13.05

Tänään vietetään kansainvälistä työturvallisuuspäivää ja sen kunniaksi Tampereen Sähkölaitos -konserni on valinnut jokaisesta tytäryhtiöstään yhden turvallisen toimijan. Turvalliset toimijat valitsee konsernin työsuojeluryhmä.

Tämän vuoden turvalliset toimijat ovat työnjohtaja Laura Aarnio, sähköasentaja Ville Rissanen ja vuoromestari Mikko Lagus. He ovat kaikki edistäneet työssään työturvallisuutta eri tavoin. Mutta muutakin yhteistä palkituista löytyy: he ovat kaikki innokkaita koiraihmisiä! Niinpä virisikin kysymys siitä, edistääkö koiraharrastus turvallisuushakuista elämänasennetta vai toisin päin? Ainakin koirista huolehtiminen tuo vastuullisuutta ja koirankin puolesta pitää olla tarkkana niin kotona kuin harrastuksissakin.

Tampereen Veran turvallinen toimija on sähköasentaja Ville Rissanen.

Tampereen Veran sähköasentaja Ville Rissanen on ehtinyt työskennellä Sähkölaitos-konsernissa jo 18 vuotta.

- Armeijan jälkeen aloitin ja aluksi olin huoltomiehenä työkaluvarastossa. Luin työn ohessa sähköasentajaksi ja vuodesta 2016 lähtien olen tehnyt sähköasentajan hommia. 

Ville tunnetaan ideanikkarina, joka kiinnittää erityistä huomiota työturvallisuuteen. Mies on tehtaillut useita aloitteita ja palkittu useita kertoja.

Hän myöntää ottavansa vain hallittuja harkittuja riskejä.

- Omenapuun leikkaus on tyypillinen sellainen, kun pitää kiipeillä puissa. Tikkailla ei ylety joka paikkaan, Ville hymyilee.

Vapaa-aikanaan Ville harrastaa koiraurheilua: suojelua, hakua, tottista, pelto- ja metsäjälkeä.

Tampereen Sähkölaitoksen turvallinen toimija on työnjohtaja Laura Aarnio.

Työnjohtaja Laura Aarnio on ollut Sähkölaitoksella muutamaa päivää vaille kaksi vuotta töissä, mutta tuntuu jo kuuluvan vakiokalustoon. Sähkövoimatekniikan insinööri huolehtii kaukolämpötyömaista ja kiinnittää erityistä huomiota sekä työturvallisuuteen että työmaiden siisteyteen.

- Työssä parasta on vaihtelevuus: saan työskennellä sekä ulkona työmailla että toimistolla. Myös työmaat ovat joka kerta erilaisia ja tilanteet vaihtelevat. Toisaalta se on myös haaste, koska kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, kuten työmaan mahdollinen hankala sijainti keskellä liikennettä. Silloin pitää vain tehdä parhaansa niissä olosuhteissa.

Työnjohtajalla on taskussaan useita turvallisuuteen liittyviä kortteja: työturvallisuuskortti, Tieturva 1 ja 2, tulityökortti, sähkötyöturvallisuuskortti ja hätäensiapukortti.

Lauran työmailla ei ole tapahtunut merkittäviä onnettomuuksia.

- Mutta lähellä on ollut, koska muistan heti Hervannasta kaksikin tapausta. Vuosi sitten Hervannassa oli auto ajanut kaivantoon siten, että sen etuosa oli jo montussa ja nyt muutama viikko sitten oli auto pysähtynyt törmäreihin ja törmärit olivat montussa. Törmäreiksi kutsutaan punakeltaisia autonrengaspinoja, jotka laitetaan esimerkiksi kaivantoon päättyvän kaistan päähän suojaksi ja varoitukseksi.

Työnjohtajallakin on johtaja: kotona mellastaa australiankelpieuros Sisu, joka huolehtii, ettei Laura ehdi eikä malta lähteä muihin harrastuksiin.

Tampereen Sähköverkon turvallinen toimija on vuoromestari Mikko Lagus.

Vuoromestari Mikko Lagus on yllättynyt turvallisen toimijan tittelistään.

- En ole omasta mielestäni tehnyt mitään järisyttävää, mutta pyrin kyllä hoitamaan oman tonttini mahdollisimman hyvin. Tämä on tietysti vastuullinen työ myös turvallisuuden näkökulmasta. Muutenkaan en pidä itseäni kovana riskinottajana.

Riskinottaja tai ei, Mikolle on tapahtunut tapaturmia sekä työssä että vapaa-ajalla. Edellisessä työpaikassaan hän sai vikakeikalla sähköä jännitteisestä amkasta, hoiti homman loppuun ja kävi varmuuden vuoksi sydänfilmissä. Tilanteesta opittiin:

- Olin huolimaton, kun en käyttänyt jännitetyöhanskoja. Onneksi hanskat suojasivat sen verran, että pienellä säpsähdyksellä selvisin. Mutta sen jälkeen hommattiin jokaiselle omat henkilökohtaiset jännitetyövälineet.

Myös Acuta on tullut tutuksi, kun miehen silmistä on poistettu vuosien saatossa niin puuta, metallia kuin hitsisulaakin. Onneksi näkökyky on säilynyt.

Työtään vuoromestarina Sähköverkon käyttökeskuksessa Mikko kuvailee siistiksi sisätyöksi, jossa ei tapaturmia voi sattua:

- En keksi... ehkä tässä voisi kompastua mattoon tai kaataa kuumaa kahvia syliin, Mikko nauraa.

Mikko harrastaa moottoripyöräilyä, mutta on ilmeisen taitava ja turvallinen kuski, koska ystävä on pyytänyt hänet ajo-opettajakseenkin. 

- Lisäksi harrastan meidän Chico-bordercollien kanssa agilityä ja kisauralla on mennyt ihan kivasti, Mikko paljastaa.