Lämmöntuotannossa valmistaudutaan lämmityskauteen

05.10.2020 kello 11.40

Kesäajan huoltoseisokit ovat hiljalleen päättymässä Tampereen Sähkölaitoksella ja tuotantolaitoksemme alkavat olla valmiina lämmityskauden tulevien lämmön tuotantotarpeiden toteuttamiseen. 

Viime viikkojen sää on ollut poikkeuksellisen lämmin. Lämmitystarpeet ovat olleet selkeästi alle historiallisten vertailuvuosien ja ne vaikuttavat tuotantomääriimme huomattavasti. Muutaman viime päivän osalta lämmitystehot ovat jopa puolittuneet verrattuna parin edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tällä hetkellä lämmöntuotannon maksimitehosta on käytössä keskimäärin noin 15 %. Ilmojen viilentyessä tehot alkavat nousta nopeasti ja lisää yksiköitä tullaan ottamaan tuotantoon tyydyttämään Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven kaukolämpöasiakkaidenne lämmöntarpeet. 

Mistä lämpö nyt asiakkaille tulee? 

Viime viikkojen lämpö kaukolämpöverkkoon on tuotettu pääosin Naistenlahti 2 -voimalaitokselta. Laitos on lämmöntuotannon osalta meidän päätuotantolaitoksemme, jossa tuotetaan vuositasolla n. 40 % koko lämmöntuotannosta. Samaan aikaan kun laitos tuottaa lämpöä ja sähköä, samalla tontilla tehdään rakennustöitä käyvän laitoksen uusintaan liittyen.  

piippukuva1.jpg

Mitä polttoaineita tällä hetkellä käytetään? 

Tämänhetkisessä tilanteessa lämpö pystytään tuottamaan pääosin Naistenlahden voimalaitoksella kotimaisilla polttoaineita, jotka tulevat laitokselle ensisijaisesti Pirkanmaalta. Keskeisin polttoaine on silloin Tampereen lähialueen metsistä paikallisin voimin korjattu ja kuljetettu biopolttoaine - hakkuutähteitä, latvuksia, oksia ja kantoja siis. Osa energiasta tuotetaan myös hyödyntämällä paikallisten sekajätteiden energiasisältö Tammervoiman hyötyvoimalaitoksella. 

hakehihna.png

Tässä on biopolttoainetta matkalla voimalaitoskattilalle, jossa sillä kehitetään lämpöä kaukolämpöverkon tarpeeseen ja sähköä valtakunnan sähköverkkoon. Polttoainetarpeen tyydyttämiseksi tulee laitokselle tällä hetkellä polttoainetta noin 30 rekkakuormaa vuorokaudessa. Kelien viilentyessä kuormamäärät tulevat nousemaan ajoittain yli 50 kuorman.

 

Kuinka lämpö asiakkaille ohjataan? 

Tuotantolaitokselta lämpö siirtyy kohti kaukolämpöasiakkaita laajan verkoston kautta. Verkostoa on Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven alueilla yhteensä n. 650 km. Vettä kulkee tuotantolaitosten ja asiakkaiden välillä jatkuvasti n. 45 000 kuutiota. Verkosto on levittäytynyt laajalle jakelualueelle ja tämän hetken pisimmät lämmön siirtoetäisyydet verkostossa ovat noin 20 km. 

Lämmönjakelua ohjataan valvomosta Lielahden voimalaitoksella, jossa henkilöstön apuna ovat nykyaikaiset automaatio- ja optimointijärjestelmät. Ne mahdollistavat kulloisellakin hetkellä jakelun varman ja optimaalisen toteutuksen.

 

jarimuuraap.jpg

Jari Pinomäki
Tuotantopäällikkö

(kuvassa Jari osallistumassa Naistenlahti 3 -voimalaitoksen peruskiven muuraukseen perjantaina)