Lähes 600 siirtynyt sähkön kuluttajasta myös sähkön tuottajaksi Tampereella

24.03.2021 kello 09.20

Tuhannet suomalaiset ovat viimeisten vuosien aikana siirtyneet sähkön kuluttajista myös tuottajan rooliin – näin myös Tampereen Sähköverkon jakelualueella. Rekisteröityjen pientuottajien määrä on kasvanut tasaisesti, liki 70 % vuosittain. Kokonaismäärä ylitti alueellamme 500 rajapyykin viime vuoden aikana.

Kasvu noudattelee hyvin valtakunnallista kehitystä, joskin isoimmilla verkkoyhtiöillä tuottajien määrä lasketaan jo satojen sijaan tuhansissa. Ja tarkennuksena: kyseessä on siis aurinkovoimalla sähköä tuottavat. Myös vettä ja tuulta riittää Tampereen ympäristössä, muttei vielä pientuottajien helposti hyödynnettäväksi.

aurinkopaneeleita katolla

Kehityksen taustalla on useita tekijöitä. Laitteistojen halpenemien ja hankkimisen helppous ns. avaimet-käteen-ratkaisuilla on varmasti yksi keskeisempiä. Kuluttajien kannattavuuslaskelmiin vaikuttaa merkittävästi se, että samaan tahtiin laitteistojen hinnan puolittumisen kanssa on laitteiden teho kutakuinkin tuplaantunut.

Myös laskentatapa on monilla vaihtunut: takaisinmaksuajan sijaan lasketaankin sijoitetulle pääomalle korkoa, mikä voi näyttää laskelmassa hiukan erilaiselta – riippuen toki siitä, millaista käyttöikää itse kukin laitteilleen laskee tai valmistaja lupaa. Vähäisin motivaattori ei myöskään ole ympäristöystävällisyys ja suomalaisille varsin perinteinen energian omatoiminen tuottaminen. Aiemmin pientalojen pihoilla seisseet halkopinot ovat saaneet lisäkseen – tai vaihtoehdokseen – ympäristöystävällisemmän energian omatuotannon.

aurinkopaneeleja paketeissa

”Mitoitus on netotusta tärkeämpää” voisi olla laitteistojen tehoa suunniteltaessa hyvä yleisohje. Sähkönmyyjät ostavat kyllä ylituotannon, mutta hyötysuhde tässä kaupassa ei ole välttämättä ollut kovin asiakasta suosiva, kun netottava mittaus on puuttunut. Tämä on koskenut asiakkaita, jotka ovat samaan aikaan sekä tuottaneet että kuluttaneet sähköä verkossa.

Vuodenvaihteessa muuttunut sähkömarkkinalaki on mahdollistamassa muutoksen ja se on työn alla Tampereen Sähköverkko Oy:ssäkin.  Parhaan tehon asiakas saanee kuitenkin mitoittamalla tuotantolaitteistonsa siten, että pystyy itse hyödyntämään kaiken tuottamansa energian. Jatkossa netottavan mittauksen eduista pääsevät hyötymään niin yksittäiset kuluttajat kuin energiayhteisötkin. Tästä aiheesta kerromme myöhemmin nettisivuillamme lisää, kun ”kehitys kehittyy”, kuten sanonta kuuluu.

aurinkopaneeleja katolla

Teholuvut kiinnostavat aina ja ymmärrettävästi. Missä mennään Tampereella nyt näillä mittareilla? Tätä kirjoittaessani pientuottajien määrä lähestyy jakeluverkkomme alueella 600 tuottajan rajapyykkiä. Laitteistojen yhteenlaskettu teho on vuoden alussa ylittänyt 4 megawattia. Se on teho, joka riittäisi jotakuinkin kaikkien tamperelaisten kännyköiden lataamiseen.

Juha Korhonen

Juha Korhonen
Liittymäpalvelupäällikkö
Tampereen Sähköverkko Oy