Kiristäjäpylväs nousi Kanjoninkadun rampin viereen

10.10.2017 kello 14.54

Sähköverkon pylväs Hervanta

Raitiotien linja kulkee pitkin Insinöörinkatua, ylittää Kanjoninkadun ja... ratikka törmää matalalla roikkuvaan sähkölinjaan? Ei törmää, sillä Tampereen Sähköverkko on tänään rakennuttanut uuden kiristäjäpylvään Kanjoninkadun ramppiin. Pylväs nostaa Sähköverkon 2 x 110 kilovoltin voimalinjan niin korkealle, että ne eivät estä ratikan kulkua sitten, kun ratikka aloittaa liikennöintinsä vuonna 2021. Uuden kiristäjäpylvään ansiosta sähköturvallisuusstandardien vaatimat etäisyydet täyttyvät.

Asennus alkoi ukkosköysien löysäämisellä ja varsinainen nosto-operaatio tapahtui tänään. Sähköverkon näkökulmasta asennuspaikka on Hervannan ja Rautaharkon sähköasemien välillä. Kyseinen alueverkon osa on Sähköverkolle keskeinen, joten työ ja aikataulu suunniteltiin hyvin tarkasti.

Sähköverkon pylväs Hervanta

Uusi pylväs on 34,5 m korkea vapaasti seisova teräsristikkopylväs. Se on valmistettu ELV Slovakia zoon tehtaalla Slovakiassa. Pylväs tuotiin osina ja koottiin asennuspaikalla. Perustukset saatiin tehdyksi kallioperusteisina, kuten Hervannassa yleensäkin. Voimalinjassa kulkee myös PWG-ukkosköysi, joka asetti myös omat vaatimuksensa rakentamiselle.

Ammattilaisten kanssa toimiminen opetti jälleen kerran hyvän etukäteissuunnittelun merkityksen. Kohteen urakoitsija Eltel Networks Oy varmisti noston onnistumisen perusteellisella työsuunnitelmalla sekä riskien ja työturvallisyysnäkökohtien tarkalla analysoinnilla.

Noston edetessä tarvittiin myös linjojen siirtelyä sekä jopa yhden linjan pitämistä käsin sen verran sivussa, että pylväs mahtui pujottautumaan välistä. Pylvään noston jälkeen asentajat alkoivat asentaa eristinketjuja ja niihin johtimia sekä ukkosköysiä.

Tarkoitus on saada tämäkin osuus jännitteiseksi vielä tänään tiistaina.

Sähköverkon pylväs Hervanta

Nosturiin kerättiin lisäpainoja, jotta pylväs saadaan turvallisesti ja nosturin heilumatta ylös.

 

Sähköverkon pylväs Hervanta

Pylväs makuuasennossa. Tästä se nostetaan kannattelemaan takana näkyviä voimalinjoja aiempaa korkeammalla.

Sähköverkon pylväs Hervanta

Pylväs kiinnitetään nosturiin useilla lenkeillä. Tässä valmistellaan alaosan kiinnitystä.

Sähköverkon pylväs Hervanta

Ukkosköysi käytiin kiinnittämässä apuköyteen. Apuköyden avulla ukkosköysi vedettiin syrjään noston tieltä.

 

Sähköverkon pylväs Hervanta

Alinta linjaa pidettiin käsin sivussa, jotta nosto onnistui. Linjat oli tehty jännitteettömiksi hyvissä ajoin ennen nostoa.

Sähköverkon pylväs Hervanta

Uusi pylväs kiinnitettiin jalustaan. Nosto ja kiinnitys onnistuivat kerrasta. Hyvää työtä!

Sähköverkon pylväs Hervanta

Kurja syksyinen sadesää ei estänyt, eikä edes hidastanut, pitkään suunniteltua nostotyötä.

Aiheet: Sähköverkko