Kesätyöntekijän tärkein omaisuus on työhön sopiva persoona

29.01.2020 kello 10.40

Kesähaku on jo käynnissä! Hakuaika jatkuu 11. helmikuuta asti.

Tulevana kesänä taas komea joukko nuoria kartuttaa kesätyökokemustaan Tampereen Sähkölaitoksella. Olemme löytäneet konsernin sisältää 25 tehtävää, joihin etsimme nuoria osaajia, kesäläisiä. Kesätyöpaikoistamme 18 on työntekijätehtäviä ja 7 toimihenkilötehtäviä. Lähes kaikki tehtävät vaativat teknisen opintotaustan: asennus- ja varastotehtäviin ovat kuitenkin potentiaalisia tekijöitä niin ammattikoulu- kuin korkeakouluopiskelijatkin. Usein vaatimus B-ajokortista rajaa alaikäiset pois kesäläisistämme.

Nyt on menossa hakuaika, jota me jännitämme varmaan yhtä paljon kuin nuoret hakijatkin- vähän eri syistä tosin. Ketkä meille haluavat tulla? Millaisia hakemuksia tulee? Tuleeko joka tehtävään hakijoita? Entä jos hakemuksia tulviikin ovista ja ikkunoista?

Hakemusta kirjoittaessa kannattaa miettiä itsensä rekrytoivan esimiehen tilalle. Jos minä lukisin tähän tehtävään saapuvia hakemuksia, mitä asioita haluaisin hakemuksesta löytää? Miksi hakija on kiinnostunut tehtävästä? Mitkä osaamiset ja ominaisuudet auttaisivat tehtävässä menestymistä? Harrastaako hakija jotain, josta on hyötyä tehtävän oppimisessa? Millainen hän on työntekijänä ja työyhteisössä? Miten onnistuu yhteistyö tiimin kanssa? Hei hakija, mitä odotat meiltä, että voit elokuun jälkeen todeta, että olipa antoisa kesä?

Kesätöissä olennaisinta on oikeanlainen asenne työntekoon ja oppimishalu. Usein kokemuksen puutetta voi korvata harrastuneisuudella: esimerkiksi opintojen alkuvaiheiden opiskelija voi asennustehtävissä saada paljon lisäpisteitä, jos on tottunut rapuamaan esimerkiksi autojen tai muiden liikkuvien koneiden parissa.

Klikkaa kuvaa, niin kuulet Youtube-videolla, mitä mieltä Joonas Kopra oli kesätöistään Sähkölaitoksella kesällä 2019.

Meillä on useita tehtäviä, joiden sisältöä voidaan muokata myös hakijan kokemuksen ja osaamisen mukaan. Toisissa tehtävissä taas voi olla niin, ettei keväällä tarkkaan tiedä, mitä kaikkia huoltoja osuu kesän aikana tehtäväksi. Siksi kaikki työt ja eteen tulevat tehtävät eivät ole ennustettavissa. Arvostamme siis myös joustavuutta ja avointa mieltä.

Vuorovaikutustaitojen merkitystä tuskin missään tehtävissä voi korostaa liikaa. Puolet kesätyöpaikoistamme on asennustehtäviä, joissa työskennellään usein kokeneemman asentajan parina. Silloin on hyvin tärkeää, että kommunikointi toimii puolin ja toisin. Aktiivinen kesäläinen kysyy, jos ei ymmärrä ja juttelee ja kommentoi osoittaen ymmärtäneensä.

Joskus puhutaan, että työnantajat ottavat saman kesäläisen vuosi toisensa perään. Meille optimaalisin tilanne on, jos kesäläinen tulee 2-3 kertaa peräkkäin. Hän oppii työn ja saa itselleen työkokemusta, mutta sitten on jo vuoro antaa muillekin tilaa. Se on meidän vastuullisuuttamme työnantajana, että koulutamme alalle osaavaa väkeä.

 

Kesäläinen on arvokas kontakti talvellakin

Joka vuosi muutama kesäläinen jatkaa vielä syksyllä opintojen ohessa meillä työskentelyä. Joskus kesäläisiä hätyytellään talvellakin, jos tulee tarvetta esimerkiksi määräaikaiselle tekijälle. Hyvät tyypit muistetaan ensimmäisinä.

Sähkölaitoksella teetetään useita opinnäytetöitä vuosittain. Jos opinnot ovat jo loppuvaiheessa, kannattaa miettiä kesän kuluessa töitä ja ympäristöä sillä silmällä, jos tulee mieleen ehdotuksia opinnäytetöiksi. Unelmatapauksessa pääset tekemään opinnäytetyösi aidosti itseäsi kiinnostavasta asiasta!

Kesän 2020 kesätyöt. Muutamiin paikkoihin etsitään useampaa kesäläistä samalla nimikkeellä.

Tule juttelemaan rekrytointitapahtumiin

Olemme mukana rekrytointitapahtumissa: tällä viikolla olemme tavattavissa kolmena päivänä Kaupin kampuksella (TAMK) eri alojen opiskelijatapahtumissa (talotekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka ja konetekniikka) ja ensi viikolla yrityspäivillä Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Olisi hauska tavata hakijoita kasvotustenkin!

 

Vastuullinen työnantaja

Olemme tutkineet Vastuullinen kesäduuni -kampanjan puitteissa, miten olemme onnistuneet kesätyönantajana. Palautteen mukaan kesätyöntekijämme kertovat viihtyneensä meillä, koska he ovat saaneet säännöllisesti palautetta työstään ja työyhteisössä on ollut avoin ja rento meininki. Myös selkeät pelisäännöt on koettu hyväksi. Monet ovat kokeneet olonsa turvalliseksi, sillä on voinut helposti puhua mieltä askarruttavista asioista esimiehen, tutorin tai kollegan kanssa. 

Olemme mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa myös tänä vuonna. Kampanjan sydän ovat hyvän kesätyön periaatteet, joiden avulla sekä kesätyöntekijä että työnantaja hyötyvät enemmän kesätyökokemuksesta. Kampanjan tämän vuoden erityisteemoja ovat kehittymisen tukeminen sekä erilaisuuden ymmärtäminen ja hyödyntäminen​.

Tule meille osaamaan, oppimaan ja turvaamaan tulevaisuutesi! Hakulinkki: https://sahkolaitos.rekrytointi.com/paikat/?o=A_LOJ&list=2&key=n5ge6qMMQeVJhWQu

 

Terhi Ruutinen

HR-asiantuntija