Kentin prinssi Michael ihmetteli Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen nopeaa aikataulua

26.04.2022 kello 15.37

Naistenlahden voimalaitostontilla on rakennettu uutta biovoimalaitosta toimivan voimalaitoksen rinnalla lähes kaksi vuotta. Vuonna 1977 valmistunut Naistenlahti 2 sammutettiin viimeisen kerran 30.3.2022. Tällä hetkellä sitä puretaan osittain samalla, kun uutta Naistenlahti 3 -voimalaitosta viimeistellään. Sen käyttöönotto on tämän vuoden lopulla ja kaupalliseen käyttöön laitos tulee vuoden 2023 alusta.

Kentin prinssi Michael delegaatioineen

Tänään voimalaitostyömaalla vieraili arvovaltainen kuninkaallinen delegaatio, kun Kentin prinssi Michael tutustui tamperelaiseen energiantuotantoon. Delegaatiossa oli mukana myös brittiläisen öljy- ja kaasuyhtiön edustajia.

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen esitteli Kentin prinssille biovoimalaitoksen, joka tulee vähentämään 55 % Sähkölaitoksen hiilidioksidipäästöistä ja 20 % koko Tampereen hiilidioksidipäästöistä. Laitinen kertoi Sähkölaitoksen laajamittaisesta, satojen tuhansien eurojen investointiohjelmasta, jolla Tampereen Sähkölaitoksesta tulee hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Toisin kuin Suomessa, Isossa-Britanniassa suuri osa kiinteistöistä lämpiää kaasulla. Suomalainen uusiutuviin energialähteisiin perustuva kaukolämpö on keksintö, joka kiinnostaa kansainvälisestikin.

Naistenlahti 3 -projektin projektipäällikkö Erkki Suvilampi esitteli työmaata ja vastaili prinssi Michaelin kysymyksiin.

- Prinssi oli kiinnostunut aikataulusta ja henkilöstömäärästä, jolla olemme voimalaitosta rakentamassa. Hän ihmetteli, miten olemme saaneet näin paljon aikaan vain kahdessa vuodessa, Suvilampi kertoi.

projektipäällikkö Erkki Suvilampi

Erityisesti projektipäällikön mieltä lämmitti, kun hän sai vastata prinssin kysymykseen siitä, mikä tekee tulevasta laitoksesta modernin.

- Kerroin, että kyseessä on monipolttoainelaitos, jonka tekniikka on parasta käytettävissä olevaa, sen hyötysuhde on erinomainen ja päästöt minimaaliset.

Prinssi ja Jussi Laitinen

Kentin prinssi Michael keskusteli Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtajan Jussi Laitisen (oik.) sekä Tampereen kaupungin apulaispormestarin Aleksi Jäntin kanssa.

Kentin prinssi Michael on kuningatar Elisabet II:n serkku. Prinssi johtaa omaa konsulttiyhtiötään, joka on erikoistunut rakentamiseen, tietoliikenteeseen, vakuutuksiin ja rahoitukseen. Tampereelta prinssi lähtee Helsinkiin. Kolmipäiväisen kuninkaallisen vierailun järjestää Suomen Ison-Britannian ja Kansainyhteisön kauppakamariyhdistys (B3CF). Vierailun tarkoituksena on edistää Britannian ja Suomen välisiä investointi- ja kauppasuhteita.

Naistenlahti 3