Kaukolämpöä asiakkaan mittojen mukaan

20.12.2017 kello 09.34

Tampereen Sähkölaitos on kehittämässä uutta digitaalista palvelua kaukolämpöön yhteistyössä asiakkaidemme ja tamperelaisen Enermix Oy:n kanssa.

- Tulevaisuuden kaukolämpö ei ole one size -haalari, vaan räätälin kanssa sovitettu mittatilauspuku, kärjistää ja kiteyttää tuotepäällikkö Suvi Suojanen hymyillen.

Palvelu tarjoaa asiakkaille digitaalisen työvälineen kaukolämmön kulutuksen ja kustannuksien hallintaan ja seurantaan sekä edistää energiatehokasta kaukolämmön käyttöä.

Suvi Suojanen

Palvelun sisältöä on ideoitu yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Tuotepäällikkö Suvi Suojanen keräsi ideoita asiakastilaisuudessa marraskuussa.

Palvelun toteutusta tutkitaan Älykäs kaukolämpö -projektissa. Siinä kehitetään keinoja madaltaa hetkellistä kaukolämmön kulutusta kahdella tavalla: tehohuippuja leikkaamalla ja niitä ajallisesti siirtämällä (kuva alla). Kulutuksen madaltaminen sisältää olosuhdetakuun eli sisäilmaolosuhteet ja viihtyvyys eivät saa heikentyä lämmitysenergiaa säästettäessä.

Kysyntäjousto

Kaksi keinoa madaltaa hetkellistä kaukolämmön kulutusta: a) tehohuippujen leikkaus ja b) tehohuippujen ajallinen siirto.

 

Miksi uusi digitaalinen palvelu kiinnostaa?

Palvelun avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat helposti ja huolettomasti tietoa toteutuneista lämmönkulutuksesta, kustannuksista ja sisäilmaolosuhteista. Palvelu näkyy myös kiinteistön omistajan kukkarossa, koska lämmitystä voidaan ohjata älykkäästi esimerkiksi sääennusteeseen ja sisälämpötilaan perustuen.

Isännöitsijät ja kiinteistöhuolto saavat palvelun avulla tietoa toteutuneista sisäilmaolosuhteista ja lämmityskulutuksista ja -kustannuksista päätöksiensä tueksi. Palvelun avulla voidaan visualisoida järjestelmä, olosuhteet ja kaukolämmön kulutus- ja kustannustiedot.

Lisäksi palvelun avulla voidaan tarkastella keskitetysti useita kiinteistöjä, jolloin lämmitykseen liittyvien toimenpiteiden suunnittelu helpottuu, kunnostuskohteet ovat vaivattomampia löytää ja kokonaisuuden hallinta on yksinkertaista.

Asiakas mukana tuotekehityksessä

Palvelua kehitetään yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Pilottiin on valikoitunut kohteiksi 10 asuinkerrostaloa sekä 20 erilaista liiketilaa tai julkista tilaa Tampereelta. Kiinteistöjä hallinnoivat Tilakeskus, Tampereen seurakuntayhtymä, Kesko ja Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS. Myös Ratinassa sijaitseva Sähkölaitoksen oma Lämpötalo on mukana pilotissa.

Sähkölaitoksen kumppanina palvelun kehityksessä myös tamperelainen Enermix Oy. Yritys on erikoistunut digitalisaatiota hyödyntäviin kokonaisratkaisuihin, joiden avulla kiinteistöistä tehdään älykkäitä ja energiatehokkaita.

Projekti on osa EU:n Stardust-kehityshanketta, jonka tavoitteena on parantaa asumisen energiatehokkuutta ja luoda älykkäitä tilojen ja järjestelmien hallintaratkaisuja. Hanke on osa Tampereen kaupungin Smart Tampere -ekosysteemiohjelmaa. Stardustissa ovat Sähkölaitoksen lisäksi mukana Tampereen kaupunki, VTT, Enermix, Aurinkotekno ja Skanska.

Lisätietoja palvelusta:

Tuotepäällikkö Suvi Suojanen, suvi.suojanen@sahkolaitos.fi