Kaukolämmöstä pois?

14.01.2020 kello 15.27

Kaukolämpö on vain yksi lämmitysmuoto, mutta sillä on tiettyjä etuja, joita ei ole kilpailijoilla. Näin kaukolämmön kilpailuasetelmaa pohtii kaukolämpöasiantuntijamme Pasi Manner:

- Kaikki kaukolämpöasiakkaat ovat pitäneet kaukolämpöä teknisesti loistavana ja varmana systeeminä. Sitä ei ole tarvinnut erikseen alleviivata. Se on helppo ja varma.

Maalämmön ajatellaan haastavan kaukolämmön silloin, kun kuvitellaan kaukolämmön hinnan olevan nousussa. Maalämpökauppias mielellään ruokkii tätä mielikuvaa. Todellisuudessa kaukolämmön hintataso Tampereella on pysynyt pitkään vakaana ja tulee pysymään myös jatkossa. Tampereen Sähkölaitos on nostanut kaukolämmön hintaa viimeksi 1.1.2013. Kaikkialla Suomessa tilanne ei ole sama, vaan fossiilisiin polttoaineisiin nojaavilla yhtiöillä hinta on noussut viime vuosina.

- Tampereella energiakäänne on jo tehty ja toiminta on siksi vakaalla pohjalla. Energiantuotanto on meillä huipputehokasta ja kaukolämpöverkot hyvässä kunnossa. Vuonna 2030 jo 90 % tuotannostamme on uusiutuvaa, sillä olemme sitoutuneet tarjoamaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

- Kaukolämpölasku muodostuu kaavalla "kulutus x hinta". Kaikkein nopein ja edullisin säästökeino on laittaa sisälämpötilat kuntoon ja lopettaa haaskaus. Sen takaisinmaksuaika lasketaan kuukausissa. Meillä on myös tarjota energiansäästöön Älykäs kaukolämpöpalvelu, joka säästää energiaa ja pienentää tehomaksua. Annamme monessa tapauksessa säästötakuun. Säästöä tulee enemmän kuin palvelu maksaa kuukaudessa, Pasi Manner (kuvassa) kertoo.

Pasi Manner kaukolämpö

Toinen pääteema kaukolämmön vaihtoehtojen selailijalla ovat kaukolämmön tulevaisuuden näkymät. Kehittyykö kaukolämpö mihinkään ja onko se enää tulevaisuudessa järkevä ratkaisu?

- Kaukolämpöverkko on avoin uusille tuotantomuodoille eli kaukolämpövesi ei kysele, millä tuotantomuodolla lämpö on tehty. Etsimme jatkuvasti paikallisten toimijoiden hukkalämpöjä, joita tullaan hyödyntämään kaukolämmön tuotannossa. Myös geolämpö on mahdollinen tuotantomuoto lähitulevaisuudessa. Se on todella kiinnostavaa tekniikkaa. Nyt jo meillä on mm. pelletti- ja hakelämpölaitokset sekä Tammervoiman hyötyvoimalaitos. Monen tuotantotekijän paletti luo lisää turvaa ja varmuutta.

Kaukolämpötalossa ei isännöitsijän tarvitse huolehtia tuotantomuodoista. Tampereen Sähkölaitos pitää huolen, että kaukolämpö on ikuista ja ympäristöystävällistä, vain sen tuotantomuodot vaihtelevat.

- Jokainen asiakas on erilainen. Joissain kohteissa lämpötilojen säätö riittää tuomaan merkittäviä säästöjä, jotkut kiinteistöt pystyvät jopa tuottamaan lämpöä meidän verkkoomme. Aina kun asia mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä. Moni asia selviää keskustelemalla, vinkkaa asiakaslaitepäällikkö Pasi Manner.

Mannerin Pasin tavoittaa esimerkiksi sähköpostilla: etunimi.sukunimi@sahkolaitos.fi