Ilmailunkadun kaukolämpötyömaa Pirkkalassa odotti ratikkapäätöstä

11.11.2020 kello 07.54

Kaukolämpöveden virtausten tarkastelussa on havaittu kasvava tarve saada energiaa yhä suuremmissa määrin siirrettyä verkostomme lounaisosiin eli Pirkkalan seudulle. Siirtokapasiteettia ei kuitenkaan pystytä kasvattamaan, koska pullonkaulana on Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kulmalla sijaitsevan Partolan pumppaamon, Ilmailunkadun sekä Sarankulmankadun risteyksen välinen alue. 

Tällä alueella on nyt DN300-siirtojohto, jonka välityskyky ei salli nykyistä suurempaa energian siirtoa. DN300 tarkoittaa, että putken halkaisija on 30 cm. Jotta virtaus saadaan paranemaan, kyseinen johto-osuus muutetaan DN400-siirtojohdoksi (putken halkaisija 40 cm). Kyseessä on noin 1,5 kilometriä pitkä johto-osuus.

Hankkeen toteutus odotti ​Tampereen kaupunginvaltuuston päätöstä seuturatikan reittilinjauksesta, koska yksi linjausvaihtoehto Pirkkalan suuntaan kulki juuri Sarankulmankadun ja Ilmailunkadun kautta. Mikäli tämä vaihtoehto olisi toteutunut, koko kaukolämpöjohto olisi pitänyt siirtää kulkemaan toisaalla. Nyt menojohtoa pystytään kasvattamaan olemassa olevan johtorakenteen vieressä. Kaupunginvaltuuston päätös vaikutti siis suoraan hankkeemme laajuuteen ja laajuus suoraan toteutusajankohtaan.

Tampereen Infra on kesän aikana tehnyt perusparannusta Sarankulmankadun suunnasta Ilmailunkadun risteykseen ulottuvalla kevyen liikenteen väylällä ja saanut juuri työnsä päätökseen. Harmillisesti meidän alkava hankkeemme ulottuu tälle juuri valmistuneelle kohteelle noin 30 metrin matkalla (ks. kuva)​.

Työmaa aiheuttaa liikenteellistä haittaa kevyelle liikenteelle ja herättänee ihmetystä, kun menemme kaivamaan juuri rakennettua kohtaa. Tampereen Sähkölaitos pahoittelee tilannetta.

Huomioimme kaikkien ohikulkijoiden turvallisuuden sekä liikenteen sujuvuuden niin hyvin kuin se töiden sujumisen kannalta on mahdollista. Työmaa perustetaan tällä viikolla ja työn arvioidaan valmistuvan koko 1,5 kilometrin matkalta viikolla 8/2021.

Ilmailunkatu johtomuutosalue

Kuvaan on merkitty noin 30 metrin alue, jossa Tampereen Sähkölaitos joutuu avaamaan juuri valmistunutta kevyen liikenteen väylää kaukolämpötyön vuoksi.