Hybridimalli - uutta arkea syksyllä

02.09.2020 kello 07.34

Niin siinä sitten kävi: koronasta emme pääsekään eroon noin vain. Onneksi kesä oli lämmin ja virkistävä pitkän poikkeuskevään jälkeen. Kesä-heinäkuussa elämä tuntui lähes normaalilta, ja korona kaukaiselta ajatukselta lomaa viettäessä ja auringon helliessä purjehdusreissuilla.

Heinäkuun alussa vielä johtoryhmässä suunnittelimme, miten elokuussa puramme poikkeusolot vähitellen ja palaamme uuteen normaaliin. Tuntui hyvältä ajatella paluuta toimistolle. Huomasi suunnittelevansa Suomen lomamatkaa syksylle. Sitä ajatteli monen muun lailla, että tässäkö se oli ja että selvisimme säikähdyksellä.

Gullkrona venesatama

Kesäilta Gullkronan satamassa (kuva Leena Parvion kotialbumista)

Elokuussa tilanne alkoi muuttua. Tartuntojen määrä ei enää laskenut, vaan suunta vaihtui. Siellä täällä paljastui tartuntoja ja koululaisia, päiväkotilapsia laitettiin karanteeniin. Yhtäkkiä puheen sävy muuttui. Pysähdyttävä hetki oli, kun Skopjen koneesta löytyi 25 tartuntaa. Jälleen ministerit astuivat rivistönä esiin ja se rivistö puhui kansalle vakavasti.  

Keväinen kotoilu ja kesäinen mökkilomien suosiminen eivät pelastaneet, vaan meitä uhkaa toinen aalto. Osan mielestä se jo on päällä. Heinäkuun alussa tehty suunnitelma poikkeusolojen purusta ei enää pätenyt. ”Tervetuloa toimistolle” -slogan muuttui ”Etätyö jatkuu edelleen” -sloganiksi.

 

Jatkamme poikkeusoloissa elämistä

Toimistoissa saa olla kerrallaan paikalla puolet porukasta, neuvotteluhuoneiden paikkoja on laputettu, maskeja ja käsidesiä on saatavilla toimipisteissä. Emme edelleenkään matkusta, kutsu vieraita tai kättele. Teams on jokapäiväinen kumppanimme, jossa teemme töitä ja olemme yhteydessä työkavereihin. Mietimme karanteenisääntöjä ja niiden soveltamista. Jos matkustaa matkustusrajoitusmaahan, joutuu karanteeniin. Oma henkilöstö on käynyt enenevässä määrin koronatesteissä. Tulosten odottelu on piinaavaa.

Leena Parvio kipparina

Merellä korona tuntui kaukaiselta ajatukselta, muistaa kippari Leena Parvio.

Rajoitukset muuttuvat ja me seuraamme tarkasti, miten tilanne maailmalla ja Suomessa etenee. Toimintaamme leimaa varovaisuus. Ymmärrämme kaikki, miten tärkeää on pysyä terveenä ja olla sairastuttamatta ketään. Olemme huoltovarmuuskriittinen toimija, me emme saa mokata.

Meiltä vaaditaan kestävyyttä ja kärsivällisyyttä. Monen jaksaminen voi olla koetuksella niin työmaalla kuin etätyöpisteessäkin. Jatkuva varominen ja etäisyyksien pitäminen väsyttää ja kyllästyttää.

Korona on kuitenkin vielä monta kuukautta meidän riesanamme, ensi vuoden puolelle asti. Viisaat sanovat, ettei koronaviruksista päästä kokonaan koskaan eroon. Rokotteen valmistumista koko maailma odottaa. Mitä vastuullisemmin toimimme, sitä nopeammin saamme taudin kuriin.

 

Onko elämä ilotonta?

Ei se ole, se on vain erilaista. Olemme oppineet uusia työntekemisen tapoja. Osa on huomannut, että muualla kuin toimistolla työskentely on sopinut hyvin ja tuonut lisää jaksamista. Osa käy jo toimistolla ja saa iloa työkavereiden näkemisestä. Olemme luontevasti siirtyneet hyvin joustavaan työntekemisen malliin, hybridimalliin.

Teemme työtä siellä, missä se luontevimmin kullekin käy: yhtenä päivänä kotitoimistolla, toisena päivänä konttorilla. Koulutuksetkin sujuvat hyvin webinaarien muodossa. Se on uutta arkea. Olemme luovasti löytäneet uusia kanssakäymisen muotoja. Kahvittelemme virtuaalisesti ja kaiken huippuna osaamme myös juhlia virtuaalisesti, kun syyskuun lopulla järjestetään koko henkilöstön yhteinen SähkölaitosLove. 

Olen varma, että joustavat työn tekemisen tavat lisäävät työhyvinvointiamme ja työssä onnistumista, poikkeusaikana ja normaaliaikana.  

Kun korona joskus on selätetty, olemmekin uudessa työn tekemisen maailmassa. Paluuta entiseen ei ole. Korona mullisti työn tekemisen tapoja ja yrityskulttuuria. Ilman koronaa emme olisi tässä. Ei niin pahaa, ettei siitä seuraisi myös jotakin hyvää.

Hyvää syksyä kaikille! Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!

Leena Parvio

Leena Parvio

Varatoimitusjohtaja
Johtaja, Hallinto