Huh hellettä!
Tämän kesän pitkät helteet ovat nostaneet esiin keskustelun paitsi tuulettimien loppumisesta, myös kaukojäähdytysverkon laajentumisesta. Mukavaa asumislämpötilaa kesähelteilläkin osaa arvostaa etenkin silloin, kun yrittää nukkua +30-asteessa eikä edes läpiveto toimi.
"Milloin kaukojäähdytysverkko laajenee meidän asuinalueellemme?"
Tampereen jäähdytysverkosta voidaan yleisesti sanoa, että verkkoa ei rakenneta etukäteen potentiaalisille alueille ja sitten toivotaan, että siihen liityttäisiin. Toisin sanoen verkko laajentuu asiakas kerrallaan ja rakentaminen aloitetaan vasta, kun sopimus tai vähintään aiesopimus on allekirjoitettu. Tämä on kaukojäähdytysliiketoiminnan yksi suurimmista haasteista verkon suunnittelun mielessä.
Toki meillä on jo nyt yli 10 kilometriä olemassa olevaa verkkoa Tampereen ydinkeskustassa ja asiakkaiksi liitetään pääasiassa nykyisen verkon lähikiinteistöjä. Jos siis asut lähellä nykyistä verkkoa, asia kannattaa nostaa taloyhtiön asialistalle heti kun mahdollista, etenkin jos suunnitteilla on putkiremontti. Uudiskohteissa asia tulisi huomioida jo suunnitteluvaiheessa, ettei asia jää rakennuttajan päätettäväksi, jolloin loppukäyttäjä jää helposti ilman jäähdytystä.
Kun kaukojäähdytysverkko alitti Tammerkosken Hämeenpuiston eteläpään tuntumassa, avautui uusia mahdollisuuksia laajentaa verkkoa Klingendahlilta kohti pohjoista. Hämeenpuiston ja Tammerkosken väliset kiinteistöt ovat lähitulevaisuudessa hyvin potentiaalisia asiakkaita. Uskoisin jopa, että jollain aikavälillä Tammerkoski alitetaan uudelleen – kenties silloin Satakunnan sillan tienoilla. Näin syntyisi verkolle lenkkimäinen rakenne, mikä lisäisi myös toimitusvarmuutta.
Potentiaalisia alueita
Seuraamme Sähkölaitoksella aktiivisesti kaupunkimme rakentumista, joten ne näkymät pidetään mielessä myös kaukojäähdytysverkon suunnittelussa.
Verkkoon liittyminen on rakennusteknisesti helpointa, kun se otetaan huomioon jo uuden rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Tästä syystä esimerkiksi Särkänniemen uusi kaava ja sen mukanaan tuoma lisärakentaminen hotelleineen, kylpylöineen yms. olisi toteutuessaan varmasti potentiaalinen kohde kaukojäähdytykselle.
Hatanpäälle on tulossa sairaalan laajentumisen lisäksi paljon uudisrakentamista ja uskoisin, että verkko laajenee sinnekin suunnalle lähivuosina.
Tampereen Kansi ja areena -hanke tarjoaa tiloissaan tulevaisuudessa myös kaukojäähdytystä.
Kaukojäähdytys soveltuu erityisesti datasalien jäähdytykseen ylivoimaisen toimitusvarmuuden vuoksi. Esimerkiksi Intiassa suljetaan datasaleja huonon sähköntoimitusvarmuuden ja kalliin sähkön hinnan vuoksi. Nyt niitä keskitetään vakaan infrastruktuurin maihin, kuten Pohjoismaihin. Tampere kuuluu tämän kisan voittajiin.
Pilottikohteita etsitään
Tampereen Sähkölaitoksen markkinoiman Lähijäähdytys toteutetaan tällä hetkellä Näsijärven syvänteiden kylmyydellä, jota johdetaan vesitäytteiseen verkkoon uudessa Kaupinojan laitoksessamme. Lähijäähdytys on ekologinen ja tehokas tapa tuottaa uusiutuvaa energiaa.
Tampere on sijainniltaan poikkeuksellisen onnekas jäähdytyksen näkökulmasta – meillä on saatavilla jäähdytysenergiaa suoraan luonnosta tiiviisti rakennetun kaupunkikeskustan välittömässä läheisyydessä. Tämä on harvinaisen hieno yhdistelmä varsinkin nyt, kun olemme Kaupinojan laitoksen myötä saaneet sen tamperelaisten kiinteistöjen käyttöön.
Jäähdytysverkkomme ei kuitenkaan ole jokaisen kiinteistön saatavilla, tämän vuoksi olemme tutkimassa kiinteistökohtaisen jäähdytyksen mahdollisuutta kaukolämmitysasiakkaillemme. Jäähdytys on tarkoitus toteuttaa lämpöpumpuilla niin, että Sähkölaitos omistaa kiinteistöön asennettavat lämpöpumput ja tekee jäähdytyksestä asukkaille luotettavaa ja huoletonta. Kiinteistö viilenee ja kiinteistöstä poistettava lämpö siirretään kaukolämpöverkkoon. Asiakas maksaa ainoastaan viilennyksestä.
Etsimme syksyllä kaukolämpöverkkomme alueelta pilottikohteita, joihin soveltuvat suuremman jäähdytystarpeen kohteet. Haluamme saada käyttäjäkokemuksia ennen tuotteen varsinaista lanseerausta. Onko teidän kiinteistönne kiinnostunut? Ota yhteyttä, niin kerron mielelläni lisää!
Kirjoittaja
Samu Lepistö, myyntipäällikkö
samu.lepisto@sahkolaitos.fi
Kirjoittaja harrastaa kalastusta ympäri vuoden, muttei uskalla laskea itse pyydetyn kuhakilon todellista hintaa.