Korkea sähkön hinta aiheuttaa muutoksia myös pörssisähköä ostaville

05.01.2022 kello 15.43

Sähkön pörssihinta oli juuri päättyneenä vuonna ennätyskorkealla. Energiateollisuuden mukaan keskimäärin sähköä sai Suomessa markkinoilta 72 eurolla megawattitunnilta, kun aiempina vuosina keskihinta oli noin 45 euroa. Sähkömarkkinoilla vuosi oli hyvin erikoinen: joulukuun Suomen keskihinta oli yli nelinkertainen huhtikuuhun verrattuna. Useimmissa muissa Euroopan maissa nousu on ollut vielä selvästi Suomea suurempaa. 

Ennätyskorkeat sähkön markkinahinnat vaikuttavat yritys- ja kuluttaja-asiakkaiden sähkölaskuihin. Markkinahintojen muutokset näkyvät sähkölaskuissa yleensä viiveellä, sillä vain muutamalla prosentilla kuluttajista on pörssihinnasta riippuvainen spot-sopimus.

- TuntiSähkö-tuotteeseemme on kuulunut ilman erillistä veloitusta tarjottu hintakatto-ominaisuus, jota tässä markkinatilanteessa ei enää tarjota, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Mikko Erma.

TuntiSähkö-tuote on toistaiseksi voimassa oleva. Sen ehdot muuttuvat myös vanhoilla asiakkailla 1.2.2022 lähtien ja hintakatto poistuu. 

- Normaalissa markkinatilanteessa kyseinen tuote ei ole vaatinut suojauksia sähkön hankintaan, mutta nykyisessä täysin uudenlaisessa markkinatilanteessa hintakaton tarjonnan jatkuminen olisi vaatinut niin hintavia suojauksia, että hintakatto olisi pitänyt muuttaa hinnalliseksi lisätuotteeksi ja sen hinta olisi ollut kuluttajien kannalta kestämätön. Tästä johtuen päätimme poistaa kyseisen ominaisuuden kokonaan, Erma jatkaa.

- Uskomme, että sähkömarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne tasoittuu kevään aikana, kun lumivarannot sulavat, vedet vapautuvat ja aurinko- ja tuulisähkön tuotanto tehostuu. Tällöin myös tuomme uusia tuotteita asiakkaillemme, Mikko Erma summaa.