Hiljainen voimala kattojen yllä

27.09.2017 kello 12.13

Tampereen Tammelassa, Tapionkatu 21:n katolla, tekee työtään kolme vakaan rauhallista miestä. He ovat oman alansa erikoisammattilaisia, he asentavat aurinkopaneelijärjestelmiä. Tähän saakka kolmikon työkohteista suurin osa on ollut pääkaupunkiseudulla, mutta ala on kovassa kasvussa ja miehet ovat mielissään, kun ovat päässeet kotiseudulle nyt viikoksi töihin. Juuso Rautanen on kotoisin Akaasta, Ville Ojanen ja ja Konsta Ryödi Lempäälästä.

- Viikon verran kestää tämän kokoisen aurinkovoimalan asentaminen, kertoo Ville Ojanen 72 aurinkopaneelin työkohteesta. Sen verran paneeleita mahtuu As. Oy Tampereen Tapion katolle.

Aurinkopaneelit Tammelassa

Tapionkadun kohde on Tampereella ensimmäinen asuinkerrostalo, johon asennetaan Tampereen Sähkölaitoksen kanssa yhteistyössä sovittu aurinkovoimala. Yhteistyökumppanimme Finnwind tekee asennukset avaimet käteen -periaatteella.

 

Aurinkosähköjärjestelmä on sarja sähköverkkoon kytkettäviä aurinkovoimaloita, jotka muuntavat auringon säteilyenergian suoraan normaaliksi 230 V, 50 Hz käyttösähköksi. Kun aurinkosähköä ei ole saatavilla, käyttösähkö tulee saumattomasti paikallisesta sähköverkosta.

Tapionkadun asukkaat toivovat korvaavansa ostosähköä lähes 20 000 kilowattituntia vuodessa. Mahdollisen ylijäämäsähkön voi myydä Tampereen Sähkölaitokselle.

- Yhden paneelin teho on 310 wattia. Tämän koko voimalan nimellisteho on 20 kW eli parhaimmillaan voimala tuottaa asunto-osakeyhtiölle sähköä 20 kilowatin teholla. Toki tuo on melko harvinaista, sillä nimellistehoon päästään vain keskipäivällä hyvällä auringonpaisteella maalis-syyskuussa, sanoo projektipäällikkö Matias Peräinen Finnwindistä.

Paneelit asennetaan kelluvasti eli painoperustaisesti Tapionkatu 21:n katolle. Se tarkoittaa, että huopakatolle laitetaan pieni kattohuovanpala suojaksi jokaisen paneelin kulman alle ja palan päälle 20 kilon betonikivi. Yhden paneelin paino on 25 kiloa.

 

Ville Ojanen ja aurinkopaneelit

- Paneeleita valmistetaan eri paikoissa, mutta nykyään käytämme näitä intialaisia Vikram-paneeleita. Ne on hyvä asentaa ja ne on tehty kestämään. Jos et terävällä lumilapiolla niitä hakkaa, niin ne pysyvät hyvässä kunnossa. Voit vaikka seistä niiden päällä, ei haittaa, kehuu asentaja Ville Ojanen.

Paneelikenttää ihastellessa tulee väkisinkin mieleen, miten sieltä voi talvella luoda lumet.

- Paneelin päällä on vahva likaa hylkivä, pinnoitettu lasipinta. Kun aurinko paistaa, paneeli lämpiää ja sulattaa lumen itse. Tämä on käytännössä huoltovapaa systeemi.

Aurinkovoimalapaketin verkkoinvertteri on tehty Keski-Euroopassa ja EN1090-sertifioidut aurinkopaneelien asennusjärjestelmät on suunniteltu Suomen ankariin ilmasto-olosuhteisiin ja valmistettu Suomessa.

Aurinkopaneeleilla ja telineillä on 12 vuoden takuu. Verkkoinvertterin perustakuu on 5 vuotta ja asennusjärjestelmän takuu 12 vuotta.

- Erikoisuutena voi mainita, että aurinkopaneelin tehontuottotakuu on 12 vuotta ja 90 % uuden paneelin tuotosta. Vielä 27 vuotta vanhallekin paneelille annamme 80 % tuottotakuun uuden paneelin tuotosta, Matias Peräinen lupaa.

Aurinkopaneelit etelään päin 

As. Oy Tampereen Tapion katolla paneelit on suunnattu etelään ja asennettu 17 asteen kulmaan.

 

 

 

Aiheet: Aurinkoenergia