Hiilineutraali kortteli syntymässä Tampereelle

07.11.2019 kello 10.40

Tampereelle syntyy hiilineutraali kortteli, kun Tampere-talo ja Marriott-hotelli ovat ottaneet uudenlaisen suunnannäyttäjän roolin. Pelastuuko maailma kortteli kerrallaan?

Yritysten rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on keskeinen. Usein luetellaan, että Kiina, Yhdysvallat ja Intia ovat maailman suurimmat kasvihuonekaasujen lähteet. Todellisuudessa enemmän kuin valtioista, kyse on yrityksistä. Vain osa niistä on valtioiden omistamia. The Carbon Disclosure project (CDP) raportoi, että vuosina 1988-2017 noin 100 yritystä on ollut vastuussa noin 70 % koko maailman kasvihuonepäästöistä.

Vaikka raportti keskittää huomionsa suuryrityksiin, pienet yritykset voivat tehdä pieniä ilmastoaskelia. Ne tekevät vastuullisia päätöksiä omista lähtökohdistaan.

Loistava esimerkki vastuullisuusajattelusta on Tampere-talon kortteli, johon on juuri valmistumassa myös Marriott-hotelli. Tästä kokonaisuudesta on yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa syntymässä energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli.

 

Sähkölaitos on mukana kehityksessä

Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut kokonaan uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen. Hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Tampere-talo on kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus. Vuoden alussa avautuva hotelli on ensimmäinen uutena rakennettava kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali kiinteistö Suomessa.

Hiilineutraalin korttelin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta. Tampere-talo hyödyntää lisäksi aurinkovoimaloidensa energiaa. 

Tampere-talon ja Marriott-hotellin hiilineutraali energia:

  • Tampere-talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992, ensimmäisenä kongressitalona maailmassa.
  • Tampere-talo siirtyi käyttämään Tammerkosken vedellä tuotettua Lähisähköä vuonna 2012 ja Näsijärven veden viileyden avulla tuotettua Lähijäähdytystä vuonna 2015.
  • Vuosina 2017 ja 2019 Tampere-taloon asennettiin aurinkopaneelit.
  • Tampere-talosta tuli hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella tuotetulla Lähilämmöllä.
  • Marriott-hotelli, Courtyard by Marriott Tampere City, siirtyy käyttämään vuoden 2019 loppuun mennessä Tammerkosken Lähisähköä sekä metsähakkeella tuotettavaa Lähilämpöä.

 

Ympäristövastuullisuuden mallikortteli jatkaa

Tampere-talon katolla on myös yli 7 000 neliötä ilmaa puhdistavia pinnoitteita, kattokermejä, jotka täydentävät talon ympäristötavoitteita. Kattokermit kompensoivat yli 730 000 kilometriä autolla ajoa vuodessa. Tällä määrällä pystytään laskennallisesti nollaamaan typen oksidien päästökuormitus sekä Tampere-talon työntekijöiden työmatkakilometrien että talon työkäytössä olevien kahden auton kilometrien osalta. Seuraavaksi Tampere-talo aikoo vähentää tapahtumien ja liiketoiminnan hiilijalanjälkeä.

Yritystoiminnan kannalta on positiivista, että muutokset energiankulutuksessa ovat tuoneet Tampere-talolle myös taloudellisia säästöjä. Kulutus on lähes puolittunut 30 vuodessa.

Sähkölaitoksen asiakkuuspäällikkö Paavo Pietikäinen on iloinen yhteistyöstä Tampere-talon kanssa.

- On mukavaa ja mielenkiintoista olla mukana toteuttamassa asiakkaidemme energiaratkaisuita, jotka tukevat ilmastotavoitteita. Ne ovat linjassa myös Sähkölaitoksen tavoitteiden ja arvojen kanssa.

Kun yksi kortteli uskaltaa aloittaa, muiden on helpompi seurata.

Hieno saavutus ja onnea valitsemallanne tiellä!

 

PS. Tampere-talo on julkaissut myös videon, jossa liidellään Tampereella ja vieraillaan energiamme alkulähteillä: https://youtu.be/Rk0s4aJ9PTo