Helppous ja varmuus ratkaisevat taloyhtiöiden lämmitysmuodon

15.06.2020 kello 14.55

Tällä hetkellä monissa taloyhtiöissä käydään keskustelua eri lämmitysmuodoista. Osa hakee edullisempia lämmityskustannuksia, osa ympäristöystävällisyyttä ja osa ratkaisua, jonka toiminnasta yhtiön ei tarvitse huolehtia ja joka kuitenkin turvaa osakkeiden arvon.  

– Pidän kaukolämpöä taloyhtiöiden kannalta hyvin turvallisena ratkaisuna. Sen toimintavarmuus on hyvä, kertoo 1920-lukulaisen As Oy Ilomäentien 2:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Huusari. Pienehkön pyynikkiläisen taloyhtiön lisäksi Huusarilla on pitkäaikainen kokemus myös uudemmista ja suuremmistä tamperelaisyhtiöistä.

Kaukolämpöön tarvittavat kiinteistökohtaiset laitteet ovat yksinkertaisia, toimintavarmoja ja mahtuvat pieneen tilaan. Teknisten laitteiden huoltotarve on vähäinen, eivätkä ne aiheuta ympäristöriskiä, koska kiertoaineena on vesi.

– Kaukolämpölaitteet eivät juurikaan osakkeenomistajia työllistä. Huoltomies tarkistaa laitteet lähes päivittäin, ja jos jotain häikkää on, niin korjataan. Pidemmällä aikavälillä yhtiöiden on tietysti tärkeää huomioida lämmitysverkoston puhdistaminen ja tasapainotus säännöllisin väliajoin, Huusari jatkaa.

Taloyhtiöiden kannalta merkittävin kaukolämpöön liittyvä saneeraus on lämmönvaihtimen uusiminen noin 15–20 vuoden välein.

– Me emme Ilomäentiellä ihan ehtineet vaihdinta uusia, ennen kuin yli 20 vuotta vanha vaihdin päätti itse lopettaa toimintansa. Uusiminen oli kyllä taloyhtiössä ajoitettu tälle vuodelle, mutta uusiminen tuli pakostikin eteen jo hiukan aiemmin, Huusari kertoo.

Tässäkin talossa on saattanut olla aikoinaan jopa huoneistokohtaiset lämmitysuunit, seuraavaksi tulivat pannuhuoneet ja vasta sitten kaukolämpö, jota pidän erittäin hyvänä ratkaisuna myös ilmaston kannalta, Raimo Huusari kertoo. Kuva: Sami Helenius.

 

Huusarin johtamassa asunto-osakeyhtiössä lämmitysmuotoja on mietitty paitsi kustannusten, myös kiinteistön arvon säilymisen kannalta.

– Muutama vuosi sitten nousi hallituksessa esille tarve tutkia tarkemmin maalämmön mahdollisuutta kaukolämpöä täydentävänä ratkaisuna. Ajattelimme, että kaukolämpö on edelleen varma ratkaisu, ja jos sen lisäksi on täydentävänä sitten vaikka maalämpö, niin voisihan se ehkä lisätä kiinteistön arvoakin.

Asiaa tutkittiin tuolloin ulkopuolisen asiantuntijan kanssa, mutta lopulta kaukolämpö jäi ainoaksi lämmitysmuodoksi.

Skaalautuva ja joustava kaukolämpö

Kaukolämpö on joustava lämmitysmuoto. Se skaalautuu ilman erillisiä laiteinvestointeja, jos kiinteistöä laajennetaan. Lisäksi se toimii niin sanotuissa hybridiratkaisuissa, eli rinnan mahdollisesti jonkun täydentävän lämmitysmuodon kanssa. Mahdollisissa muutostilanteissa taloyhtiöiden kannattaa kysyä neuvontaa hyvissä ajoin ennen mahdollisia investointipäätöksiä.

– Tavallisimmat kysymykset liittyvät kaukolämpölaitteiden ja verkoston tasapainoon ja kulutukseen, mutta toki annamme neuvontaa myös kaukolämmön investointi- ja kustannuskysymyksissä, kertoo päällikkö Pekka Leinonen Tampereen Sähkölaitokselta.

Tampereella on runsaasti taloyhtiöitä, joissa on lämmönvaihtimen uusiminen edessä. Sähkölaitokselta on saatavilla kattava sertifioitujen asennusyritysten verkosto, yhtiökohtaisia laskelmia ja muita hallituksen ja yhtiökokousten päätöksentekoon tarvittavia tietoja. Sähkölaitoksen edustajan voi myös kutsua paikan päälle tutustumaan taloyhtiön tilanteeseen.  

     

Faktoja kaukolämmöstä:

  • Kaukolämpö on Tampereen ja Suomen suosituin lämmitysmuoto. Vuonna 2019 se valittiin lämmitysmuodoksi jopa 95 prosenttiin Suomen uusista kerrostaloista.
  • Tampereella noin 250 000 ihmisen kodit lämpenevät tamperelaisella kaukolämmöllä.
  • Kaukolämmön hintataso on Tampereella pysynyt pitkään vakaana. Tampereen Sähkölaitos ei ole nostanut kaukolämmön hintoja seitsemään vuoteen eikä ole nostamassa niitä myöskään vuonna 2020.
  • Kaukolämpöpalvelun toimitusvarmuus on 99,98 prosenttia. Lämmöntuotantoa valvotaan ja kaukolämpöverkkoa huolletaan jatkuvasti. Kaukolämpöyhtiö sitoutuu kiinteistön koko elinkaaren ajaksi huolehtimaan siitä, että kaukolämpöpalvelu toimii moitteetta.
  • Kaukolämpöputken keskimääräinen käyttöikä on 50 vuotta.
  • Kaukolämpövaihtimen keskimääräinen käyttöikä on 15–20 vuotta.
  • Tampereen Sähkölaitoksen verkostossa oli vuonna 2019 noin 100 kaukolämpökatkoa, joista 90 oli ylläpitokatkoa ja 10 äkillisiä vuotokorjauksia.
Aiheet: kaukolämpö