Energiateollisuuden toimihenkilöt antoivat lakkoilmoituksen
Ilmoitetut lakot voivat vaarantaa sähkön ja lämmön toimituksia.
Energiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut saivat tänään uuden käänteen, kun Ammattiliitto Pro, Suomen Konepäällystöliitto SKL ja Jyty antoivat lakkoilmoitukset. Lakkojen piiriin on valittu yksitoista Energiateollisuus ry:n jäsenyritystä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Lakon kestoksi on ilmoitettu 1.-8.2.2020.
- Työehtosopimusneuvottelut on vasta aloitettu. PRO ja SKL eivät ole antaneet edes palkankorotusesitystä, saati muitakaan esityksiä työehtosopimusmuutoksiksi, ihmettelee Energiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Kari Laaksonen.
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. ET edustaa yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja.
- Neuvottelutapaamisia oli sovittu vielä tammikuun loppuviikoille ja helmikuun ensimmäiselle viikolle. Neuvottelut siirtyvät nyt sitten käytäväksi sovittelijan johdolla, Laaksonen jatkaa.
Energiateollisuus on tarjonnut PRO:lle ja SKL:lle viennin avauksen tasoista palkkaratkaisua, eli 3,2 prosentin korotuksia kahden vuoden sopimuskaudelle.
- Neuvotteluja on vaikeuttanut kiista kiky-tunneista, eivätkä PRO ja SKL ole suostuneet keskustelemaan muista asioista, Laaksonen toteaa.
Tampereen Sähkölaitos on mahdollisen lakon piirissä
Tampereen Sähkölaitos -konsernin toimihenkilöt ovat ilmoitetun lakon piirissä.
- Meidän pitää heti alkuviikosta kokoontua luottamushenkilöiden kanssa ja sopia lakkorajoista, kertoo konsernin varatoimitusjohtaja Leena Parvio.
Parvio laskee, että toteutuessaan lakko hankaloittaa esimerkiksi Tampereen Sähköverkon toimintaa.
- Vähittäismarkkinatapahtumat viivästyvät ja liittymien toimittaminen viivästyy. Myös viankorjaukset voivat viivästyä ja asiakkaat joutua odottamaan sähkön saamista tavallista kauemmin.
- Jos vuorotyö Sähköverkon käyttökeskuksessa eli valvomossa katsotaan hengen ja terveyden turvaamiseksi tehtäväksi työksi, se rajataan lakon ulkopuolelle. Muussa tapauksessa sähköverkon valvontaa ei pystytä ylläpitämään 24/7, kuten on totuttu.
Tampereen Sähkölaitoksessa markkinointi ja myynti sekä henkilöstöhallinto häiriintyvät lakosta, mutta eniten puhuttaa voimalaitosten tilanne.
- Jos voimalaitosten vuorohenkilöt rajataan lakon ulkopuolelle, lämmön ja sähkön tuotanto Tampereella voidaan turvata. Muussa tapauksessa voimalaitokset joudutaan ajamaan alas, laskee Parvio.
Lakon aikana voimalaitoksien ja kaukolämpöverkon mahdolliset vikakorjaukset voivat viivästyä.
Tampereen Verassa verkon rakentaminen jatkuu, mutta työnjohto keskeytyy, mikä voi hidastaa toimintaa eri sektoreilla.
- Myös laskutus ja suunnittelu keskeytyvät, mikä hidastaa rakentamista jatkossa, kertoo Leena Parvio.
Tampereen Sähkölaitos -konsernissa työskentelee 203 toimihenkilöä.