Energiakriisi mullisti energia-alan – tällaista on työskentely myrskyn silmässä

27.09.2022 kello 15.19

Energia-alalla on tapahtunut historiallisia muutoksia viimeisen vuoden aikana. Asiantuntijat toisensa perään hokevat, etteivät ole koskaan nähneet vastaavaa, aiemmat laskelmat ja tilastot eivät toimi enää ennusteina ja Suomessakin on nähty jo useita konkursseja. Suomessa poikkeuksellisen tilanteen korjaamiseksi tekee töitä yli 20 000 henkilöä. Heistä lähes 400 työskentelee Tampereen Sähkölaitoksella.  

Olen työskennellyt reilun vuoden brändinhallinnan parissa Tampereen Sähkölaitoksella. Kun tulin taloon, tilanne näytti varsin rauhalliselta ja tavoitteenamme oli kertoa merkittävistä asioista ja kehittämishankkeista, joita olemme tehneet Tampereen päästötavoitteiden ja alueen kehittämisen eteen asiakkaidemme kanssa.  

Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota. 

Töitä tehdään täysin uudessa markkinatilanteessa 

Markkina rikkoutui todella nopeasti ja huoli energian saatavuudesta ja korkeista hinnoista löysi tiensä niin kahvipöytäkeskusteluihin kuin uutisinkin. Vaikka tiedämme mistä tilanne johtuu, korjaaminen on vaikeaa. Kaikki meistä tekevät töitä aivan uudessa markkinatilanteessa ja erilaisin menetelmin kuin aiemmin. 

Melko tuoreena työntekijänä on ollut mahtavaa huomata, että meillä on töissä alan parhaat tyypit, jotka tekevät töitä sydämellään ja yrittävät jatkuvasti löytää uusia malleja, jotka ratkaisisivat tilanteen meidän kaikkien tamperelaisten eduksi. Johto käy parhaillaan neuvotteluita omistajien kanssa hintojen hillitsemiseksi, ja analyytikkomme seuraavat ja kiinnittävät sähkönhintoja tulevaa vuotta varten. Tampereen Sähköverkon väki valmistautuu mahdolliseen energiapulaan ja olemme esimerkiksi harjoitelleet sähkökatkon aikana toimimista ja työskentelyä. 

Olemme myös tehneet monia nopeita liikkeitä, joiden avulla tuotamme lisää lämpöä kaupunkiimme. Esimerkiksi Naistenlahti 3 -biovoimalaitos valmistuu aikataulussa ja alkaa tuottaa tamperelaisille hiilineutraalia kaukolämpöä ajallaan, keskellä kylmintä lämmityskautta. Rakennamme parhaillaan myös jättimäistä sähkökattilaa Länsi-Tampereelle. Meidän asiakkaillemme lämpöä riittää myös tulevana talvena. 

Luotto tulevaisuuteen on kova 

Vaikka tilanne on haastava ja epävarma, myrskyn silmässä vire on positiivinen. Me ja meidän asiakkaamme tulemme selviämään energiakriisistä ja uudesta markkinatilanteesta.  

1990-luvun lamasta selvittiin pääosin panostamalla tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Nämä panostukset johtivat ICT-sektorin nousuun. Nyt teemme saman energia-alalla ja löydämme paikallisia ja valtakunnallisia ratkaisuja energiajärjestelmien älykkääseen hallintaan, energian varastointiin ja uusiin tuotantomuotoihin kuten vetyyn tai geolämpöön. Tampereella nämä asiat ovat jo toteutumassa kovaa vauhtia. 

On mahtavaa olla osa porukkaa, joka ratkaisee aikakautemme isoimpia haasteita. 

Hanna Jokinen

Hanna Jokinen 

Brand manager 

Hanna Jokinen työskentelee Tampereen Sähkölaitoksen Brändi ja asiakaskokemus -tiimin vetäjänä. Hän innostuu päivittäin siitä, että voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omalla työllään. Yhdessä tiiminsä kanssa hän haluaa tehdä sähkisläiset näkyviksi ja Tampereen Sähkölaitoksen tunnetuksi koko Tampereen kaupungin kehittäjänä ja ihmisten energiayhteisönä, jossa kaikki hyvä valuu aina tamperelaisten eduksi.