Energia-alan päästövähennykset eivät ole hiilinieluista kiinni
Energiatuotannon tie puhtaaseen energiajärjestelmään ei ole riippuvainen metsien hiilinieluista, vaan alan omista päästövähennyksistä. Sähkön ja lämmön tuotannon päästöt pudotetaan marginaaliin 2030-luvun aikana.
Hiilinielujen taso on vaikeasti ennakoitavissa, varsinkin kun Luonnonvarakeskuksen arviot vaihtelevat rajusti lyhyenkin ajan sisällä. Päästöjen vähennyksiä voidaan puolestaan ennakoida aika tarkasti.
- Hallituksen asettama tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 saavuttaminen ei jää energia-alasta kiinni, totesi Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen tänään puheessaan Energiateollisuus ry:n syysseminaarissa.
- Arviot hiilinieluista perustuvat aina enemmän tai vähemmän teoreettisiin malleihin, mutta meidän tietomme päästöjen vähennyksistä lähtee yritysten nykyisestä ja ennakoitavasta tulevasta toiminnasta. Se pitää, Laitinen jatkaa.
Energiatuotannon päästöt ovat puolittuneet kuluneen 10 vuoden aikana, ja tänä syksynä Energiateollisuus ry sitoutui puolittamaan päästönsä myös tulevalla vuosikymmenellä. EU:n tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2050. Suomi tulee saavuttamaan tuon huomattavasti aikaisemmin. Kuluvan puheenjohtajuuskauden tärkeä päämäärä on kirittää muuta Eurooppaa mukaan talkoisiin.
Energia-alalla investoinnit ovat hyvin pitkäjänteisiä ja siirryttäessä kohti uutta, puhdasta ja älykästä energiajärjestelmää toimintaympäristön on oltava mahdollisimman ennakoitava. EU:n päästökauppa on nostanut päästöoikeuksien hinnat kuluneen kahden vuoden aikana viisinkertaisiksi, ja se ohjaa tehokkaasti tuotantoa päästöttömään suuntaan.
- Hiilineutraali Suomi on tärkeä tavoite, ja Energiateollisuus hoitaa oman tonttinsa, totesi Laitinen. Alamme on avainasemassa myös muiden sektoreiden päästöjen vähentämisessä, sillä useimmiten vähennykset perustuvat sähkön käytön lisäämiseen.
Toimitusjohtaja Jussi Laitinen yhteiskuvassa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kanssa.